Imprimare

Studiu: Antibioticele ar face sa creasca riscul de diabet

Prescrierea prea frecventa a antibioticelor ar duce la cresterea riscului de aparitie a diabetului de tip 2 (DT2), conform unui studiu american, relateaza Agerpres.

Aceasta asociere a fost stabilita pe baza analizarii datelor medicale a circa un milion de adulti de varsta medie, dintre care 20% cu diabet. Cercetatori de la Universitatea Pennsylvania (Statele Unite) au calculat consumul de antibiotice pe o perioada medie de cinci ani (inainte ca diabeticii sa primeasca diagnosticul) si au analizat datele luand in considerare factori ca indicele de masa corporala (IMC), fumatul, excesul de colesterol, frecventa infectiilor sau existenta vreunei tulburari cardiovasculare. Scopul a fost identificarea impactului antibioticelor curente (peniciline, cefalosporine, etc.).

Rezultatele arata ca o singura prescriere de antibiotice (intr-o perioada medie de cinci ani) nu influenteaza riscul de diabet. Insa, intre doua si cinci retete, riscul creste cu 8-15%, in functie de tipul antibioticului, si cu 23-37% la mai mult de cinci perioade de tratament. Aceasta asociere nu a fost pusa in evidenta in cazul antiviralelor si antifungicelor.

Cercetatorii mai arata ca persoanele diabetice prezentau inaintea diagnosticarii o sensibilitate mai accentuata la infectii (indeosebi urinare), ceea ce poate explica partial repetata prescriere de antibiotice. Ei ajung la concluzia ca antibioticele reprezinta un factor de risc in dezvoltarea diabetului, fara sa fie cauza directa a acestuia.

Autorii studiului sunt de parere ca acest tip de medicamente perturba flora intestinala, cu posibile efecte metabolice in cascada. In orice caz si nu numai din acest motiv, antibioticele trebuie prescrise numai atunci cand sunt absolut necesare.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/studiu-antibioticele-creasca-riscul-diabet_6665/

lauff lautf laurf