Imprimare

Ciurchea: In cazul in care nu respecta tratamentul, pacientii cu hepatita C pot plati

Pacientii cu virusul hepatitic C (VHC) care nu vor respecta schema de tratament fara interferon sau nu isi vor lua medicamentele ar putea fi obligati ca la urmatorul tratament sa contribuie cu un procent important din cost, a declarat presedintele Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, in cadrul unei conferinte.

„Degeaba ii dai un medicament foarte scump (n.r. pacientului) daca nu este adminstrat cum trebuie, daca nu este administrat continuu dupa schema prescrisa. Nu ii faci niciun serviciu, ba din contra, ajuti boala sa avanseze. Se tot vorbeste de tratamentul modern in hepatita si m-am tot gandit cum sa responsabilizez pacientul, cum sa responsabilizez familia. Sincer, nu este deloc benefic sa dau un tratament foarte scump, pentru care statul plateste foarte multi bani si acel tratament sa nu fie luat corespunzator sau sa nu se respecte regimul igieno-dietetic. (…) Pacientul trebuie sa inteleaga ca este raspunzator. Ma gandesc sa introduc o clauza, poate ca suna mult prea dur, dar va trebui sa fim constienti ca daca nu iti iei tratamentul, atunci, la un nou tratament, sa continui cu un procent important. Nu se poate ca noi sa cheltuim banii si pe tine (n.r. pacient) sa nu te intereseze.”, a explicat Vasile Ciurchea.

La ora actuala, noile terapii impotriva hepatitei C, pentru care inca se discuta introducerea la noi in tara, au o rata de vindecare de 98-100%, insa doar daca se respecta schema de tratament. Riscul de infectare cu un virus mutat este foarte mare in cazul in care un pacient cu o astfel de boala nu ia corect medicamentele, a adaugat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", participant la conferinta.

De aceea responsabilizarea pacientului este foarte importanta in procesul de lupta impotriva bolii, inainte de introducerea medicatiei de ultima generatie, si de aceea CNAS va plati doar cazurile de VHC vindecate, incercand sa faca in acest sens un program multianual.

“Rezultatele acestor tratamente sunt obtinute in anumite conditii. Daca in viata reala nu se respecta conditiile din studiile clinice, nici rezultatele nu vor fi aceleasi. Si atunci o sa ne miram de ce toata lumea spune ca aceste medicamente vindeca de 98% - 100% si in viata reala nu se intampla asa. Nu am avea o problema cu asta, pentru ca eu platesc la cazul de vindecare. Care este scopul? Eu imi propun ca daca tratez 100 de pacienti, sa se vindece. Cei care nu se vindeca, vor transmite virusul, deci niciodata nu vom termina sa tratam aceasta boala. Totdeauna am spus tratamentul hepatitei trebuie sa fie un program multianual, trebuie sa continue, sa izoleze acest bazin de pacienti si sa nu se adauge altii, pentru ca altfel nu vom putea trata cati pacienti se infecteaza, daca nu avem nicio grija – pacienti, familie, spitale, cadre medicale, furnizor de servicii medicale. Toti trebuie sa isi aduca o contributie”, a mai spus presedintele CNAS.

Pacientii cu VHC au protestat ieri in fata Guvernului

Mai multi pacienti au protestat luni, la sediul Guvernului, pentru a avea acces la noile terapii impotriva VHC, atentioand ca vor „fapte, si nu vorbe”.

In acest sens, presedintele CNAS a explicat ca a stat de vorba cu protestatarii, aratand ca “printr-o presiune a strazii, nu putem obtine un pret bun (n.r. pentru noile terapii), ca sa tratam toti pacientii”.

Dorinta presedintelui CNAS este de a negocia cu reprezentantii producatorilor de medicamente noi impotriva HVP preturi cat mai mici pentru un acces la tratament al tuturor pacientilor.

De asemenea, Vasile Ciurchea a mai fost intrebat de catre pacienti de ce plateste producatorul tratamentul care nu a fost eficient pentru unii bolnavi. “Daca as plati-o eu (n.r. medicatia), imi scad costurile pentru tratament. Iar intelegerea mea este ca daca o companie vrea sa isi vanda, sa isi promoveze un medicament, atunci trebuie sa fim parteneri”, a mai explicat presedintele CNAS.

Tratamentul ar urma sa fie distribuit in centrele universitare de medicina si farmacie din tara.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/ciurchea-cazul-respecta-tratamentul--pacientii-hepatita-pot-plati_6668/

lauff lautf laurf