Imprimare

Medicamentele impotriva respingerii organelor transplantate ofera protectie contra Alzheimer

Un medicament, care inhiba sistemul imunitar pentru a preveni respingerea organelor transplantate unui pacient, poate preveni boala Alzheimer - potrivit cercetatorilor de la University of Texas Medical Branch care au publicat un studiu in Journal of Alzheimer's Disease, informeaza Agerpres.

Cercetatorii au facut aceasta descoperire in timp ce revizau mai multe date clinice si au observat ca dementa si maladia Alzheimer printre pacientii cu transplant de organe au rate mult mai scazute decat nivelul intregii populatii.

Calcineurina, o enzima care reglementeaza comunicarea intre celulele creierului si formarea memoriei, joaca un rol important in formarea agregatelor de proteine toxice care perturba celulele creierului responsabile cu memoria la pacientii cu Alzheimer.

"Aceste date arata in mod clar ca prevalenta dementei si a Alzheimer-ului in grupul de pacienti cu transplant este semnificativ mai mica, de fapt aproape absenta, comparativ cu datele nationale din randul populatiei", a declarat intr-un comunicat Luca Cicalese, profesor la departamentul de chirurgie.

Medicamentele bazate pe enzima calcineurina, cum ar fi 'Tacrolimus' sau 'Ciclosporina' sunt luate de pacientii cu transplant de organe pentru a inhiba sistemul imunitar si a preveni respingerea noilor organe. Cercetatorii trebuie sa gaseasca acum o modalitate de blocare a calcineurinei in beneficiul potential al pacientilor cu Alzheimer, fara a afecta sistemul imunitar.

Cercetatorii lucreaza in prezent la elaborarea strategiilor de tratament pentru obtinerea acelorasi efecte benefice folosind doze mici de inhibitori de calcineurina care rezulta dintr-o imunosupresie minima sau complet absenta, limitand astfel posibilele efecte secundare nedorite, a declarat Giulio Taglialatela, profesor si director al UTMB's Mitchell Center for Neurodegenerative Diseases.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/medicamentele-impotriva-respingerii-organelor-transplantate-ofera-protectie-contra-alzheimer_6667/

lauff lautf laurf