Imprimare

Vaccinul contra diabetului de tip 1 ar putea deveni realitate

Pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 1 ar putea beneficia de un vaccin, care a intrat in faza a doua a studiului clinic a carui eficienta a fost testata pe soareci cu acceptul US Food and Drug Administration, informeaza Agerpres.

Diabetul zaharat este o boala cunoscuta ca fiind provocata de nivelurile de glucoza din sange, dar aceasta anomalie nu este atat de simpla cum ar putea parea. Medici au clasificat trei tipuri ale acestei boli in functie de cauzele care o produc. Diabetul de tip 1 numit diabet juvenil, deoarece se instaleaza de obicei la o varsta mai tanara, in care pancreasul secreta insulina putina sau deloc, nepermitand zaharului sa intre in celule, glucoza fiind depozitata in principal in fluxul sanguin. Diabetul de tip 2 este cel indus de stilul de viata si este cauzat de obezitate sau batranete. Mai exista un diabet gestational care consta in cresterea nivelului de zahar din sange din cauza sarcinii.

Dintre cele trei tipuri, cercetatorii si-au concentrat eforturile spre diabetul de tip 1 pentru ca acesta poate fi cel mai putin prevenit, fiind o boala autoimuna. Pe masura ce studiile au avansat, oamenii de stiinta au intrevazut probabilitatea ca vaccinul vechi de un secol folosit in prevenirea tuberculozei sa fie eficient si in prevenirea diabetului de tip 1.

Acest vaccin este numit 'Bacillus Calmette-Guerin' (BCG). Ca urmare a acestei noi descoperiri, US Food and Drug Administration si-a dat acordul pentru un studiu care urmeaza sa se desfasoare pe 150 de adulti cu cazuri severe de diabet de tip 1.

Dr. Denise Faustman de la Laboratorul de Imunologie al Massachusetts General Hospital, care conduce aceasta cercetare, a anuntat ca in viitor studiul va fi extins la un grup mai mare de pacienti pentru a obtine rezultate mai precise.

Studiul va dura aproximativ 5 ani, iar oamenii de stiinta vor examina in continuare capacitatea medicamentelor de a face reversibil diabetul zaharat de tip 1.

Chiar daca unii specialisti au fost sceptici cu privire la capacitatea medicamentelor de a vindeca pe cei care au deja diabet zaharat de tip 1, acest studiu ii va ajuta cu siguranta pe toti cei care au riscul de a dobandi aceasta boala.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/vaccinul-contra-diabetului-tip-1-putea-deveni-realitate_6666/

lauff lautf laurf