Cele doua cataloage cu preturile medicamentelor, implementate de la 1 iulie
Preturile medicamentelor ar putea fi stabilite, de la 1 iulie, potrivit unei noi metode de calcul.
Ministerul Sanatatii a adoptat Ordinul 75, prin care, de la 1 iulie, vor exista doua cataloage cu preturile medicamentelor: unul cu preturile maximale care pot fi folosite pe teritoriul Romaniei (Catalogul National Public al Medicamentelor) si un al doilea (Catalogul National al Medicamentelor), care va contine preturile ce vor fi decontate de CNAS.
Unul dintre reprezentantii pietei farmaceutice, Iulian Trandafir, a declara, in cadrul Health Forum, ce se desfasoara pe 11 si 12 iunie, ca Ordinul 75 a fost aplicat deja, fara succes, in Spania. De asemenea, el a precizat ca aceste doua cataloage vor atrage atentia UE, ordinul fiind sanctionat de catre Consiliul Concurentei.
„Referitor la Ordinul 75, exista doua cataloage de preturi, o modalitate deja condamnata in Spania. Apoi, formularele exclud automat distribuitorii. Furnizorii vor putea, printr-o notificare nu se stie unde, sa vanda prin pretul mare, iar farmaciile, in contract cu Casa, vor fi obligate sa vanda cu pretul mic. Se va crea un blocaj si nu vom mai gasi medicamente. Suntem a doua tara care incearca sa aplice acest Ordin 75, iar prima a fost drastic paralizata. Mai suntem in comunitatea europeana sau nu? Acest Ordin va fi probabil sanctionat si de Consiliul Concurentei pentru ca distruge piata. Daca sunt doua farmacii, una langa alta, una vinde cu 3 lei, iar cealalta cu 5 lei acelasi medicament. Nu cred ca acest sistem dualist este solutia pentru Romania”, a declarat Iulian Trandafir.
Actorii din piata farma acuza Ordinul 75 si de alte probleme: distribuitorii nu sunt mentionati, iar pretul medicamentelor pentru Romania nu este scris in lege, pentru CaNaMED. Astfel, legea devine interpretabila, iar intregul sistem ar putea fi bulversat de schimbarile radicale aduse.
Pe de alta parte, reprezentantii autoritatilor spun ca odata aplicate aceste doua cataloage, producatorii vor fi interesati sa incheie contracte cu CNAS.
„Preturile din CaNaMED sunt pentru cei in contract cu Casa de asigurari. Pentru ceilalti operatori, preturile sunt cele din Catalogul Public National. Insa majoritatea furnizorilor de servicii medicale doresc sa intre in contract cu Casa, pentru ca asta le aduce pacienti. Cred ca sunt sub 10% cei care nu au contract cu Casa”, a explicat vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Tanasa.
Implementarea Ordinului nu va avea un impact pozitiv, conform reactiilor primite din piata farma de catre secretarul Comisiei pentru sanatate publica, Florian Bodog, in cadrul Health Forum.