Imprimare

Un nou medicament anti-colesterol aprobat de Agentia Americana a Medicamentelor

Expertii agentiei americane a medicamentelor (FDA) au recomandat comercializarea unui puternic medicament anti-colesterol bazat pe un mecanism diferit de cel al tratamentelor disponibile in prezent pe piata, scrie Agerpres.

Acest medicament, numit 'Repatha' si produs de laboratorul american Amgen, este similar unui alt medicament care a primit acordul marti din partea aceluiasi grup de experti. Expertii au decis cu 11 voturi pentru, patru impotriva si nici o abtinere, comercializarea noii molecule Evolocumab, al carui nume comercial este Repatha.

De asemenea, ei au aprobat in unanimitate (15 voturi) recomandarea acestui medicament pentru persoanele cu hipercolesterolemie familiala heterozigota, deoarece pana acum exista putine tratamente eficiente pentru tinerii predispusi genetic sa aiba nivele ridicate de colesterol LDL.

Acelasi comitet consultativ de experti a votat marti cu 13 voturi pentru si trei impotriva pentru ca FDA sa autorizeze comercializarea medicamentului anti-colesterol 'Alirocumab' sau 'Praluent', dezvoltat de laboratoarele Sanofi din Franta cu partenerul lor american Regeneron.

Ambele tratamente se administreaza prin injectarea sub piele la fiecare doua saptamani sau lunar. De asemenea, ambele tratamente pot contribui la reducerea colesterolului rau (LDL) cu peste 60%.

'Alirocumab', ca si 'Evolocumab', neutralizeaza o proteina care limiteaza actiunea ficatului de a elimina colesterolul rau din sange in mod diferit fata de medicamentele bazate pe statine.
'Alirocumab' a fost dezvoltat pe parcursul unui deceniu prin intermediul cercetarii genetice.

Medicamentele bazate pe statine, cum sunt 'Lipitor' de la Pfizer Inc PFE si 'Crestor' de la AstraZeneca PLC vor ramane coloana vertebrala a eforturilor pentru reducerea colesterolul rau si a riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, medicii au cautat si o alta optiune deoarece milioane de oameni cu nivel ridicat de colesterol nu pot tolera statinele sau nu pot tine sub control starea lor de sanatate pe parcursul administrarii medicamentelor.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/medicament-anti-colesterol-aprobat-agentia-americana-medicamentelor_6671/

lauff lautf laurf