Imprimare

Cutiile de medicamente vor avea, din 2017, un cod unic impotriva falsificarilor

Autoritatile doresc sa se alinieze la directiva Uniunii Europene, prin introducerea unui cod unic de bare pentru fiecare cutie de medicament in parte, din 2017, pentru a se stopa patrunderea celor contrafacute in lantul de distributie.

”Va fi adoptat un sistem, va fi unic in intreaga UE. Au fost discutii la Comisia Europeana la care am participat si noi. Va fi pe fiecare cutie de medicamente un cod unic si in urma scanarii se va identifica in farmacii daca acea cutie de medicamente a mai fost sau nu vanduta altundeva. Se estimeaza ca va fi aplicat undeva in 2017 sa fie totul gata pentru a functiona. Fiecare cutie va avea un cod unic, in momentul in care tu ai copiat acel cod, automat, cand scanezi cutia, iti apare in farmacie ca ea a mai fost vanduta si in alta parte si ea trebuie oprita de la vanzare”, a explicat Marius Tanasa, vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), in cadrul unei dezbateri.

Aceeasi sursa a mai aduagat ca acest sistem este pilot in tari precum Belgia sau Italia, iar farmaciile isi vor procura cititoare speciale.

”El functioneaza deja in mai multe state cu titlu de pilot cum ar fi de exemplu Belgia. Acolo functioneaza de vreo 4-5 ani. Costurile per cutie vor fi destul de mici - cativa centi in plus. Un cititor pentru farmacie nu va costa mai mult de 80-100 de euro”, conform lui Marius Tanasa.

Pe de alta parte, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), farm. Clara Popescu, a declarat ca acest cod unic de bare este o solutie foarte buna pentru a nu fi introduse pe piata medicamente contrafacute.

”Din punct de vedere al farmacistilor, este o solutie salutara pentru a evita ca in farmacii sa patrunda, prin circuitul legal, medicamente contrafacute pentru ca in acest moment noi, in farmacii, nu avem cum sa stabilim daca un medicament este contrafacut sau nu, pentru ca nu putem deschide cutiile de medicamente intrucat, daca am face acest lucru, nu le-am mai putea elibera catre pacientii. Aceasta directiva este binevenita. In farmacie nu intra medicamente decat prin circuitul legal, dar si in aceste conditii au patruns medicamente contrafacute”, a spus farm. Clara Popescu.

Conform surselor citate, in Romania au fost descoperite 4-5 medicamente falsificate in lantul legal de distributie. La nivel european, rata acestor tipuri de medicamente este de 1% din toata piata.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/cutiile-medicamente-avea--2017--cod-unic-impotriva-falsificarilor_6674/

lauff lautf laurf