Imprimare

Noile preturi la medicamente, aprobate de la 1 iulie

Cataloagele cu noile preturi la medicamente vor intra in vigoare incepand de la 1 iulie, a declarat seful Directiei Politica Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sanatatii, Mihaela Udrea.

Astfel, va exista, pe de o parte Catalogul National de Medicamente (CaNaMed), cel care va contine preturile medicamentelor decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), iar pe de alta parte, Catalogul National Public al Medicamentelor – ce va contine preturile maximale folosite pe teritoriul Romaniei. Acest al doilea catalog va fi aplicat pentru farmaciile care nu se afla in contract cu CNAS, in numar de 30, conform sursei citate, valoriles sale servind drept preturi de referinta pentru alte state.

Autoritatile vor ca din toamna sa existe o singura formula de calcul aplicabila tuturor medicamentelor.

“Cele doua cataloage isi au rostul pentru ca toate asociatiile au avut o solicitare in sensul ca noi avem reglementat cel mai mic pret din cosul de 12 tari, volumul de medicamente consumat in Romania nefiind la fel de mare ca in celelalte tari si aveam situatia in care ramaneam fara medicamente pe piata, ramanem fara alternativa terapeutica pentru pacientii din Romania. Am ales aceasta modalitate, ne dorim ca incepand cu luna septembrie sa avem o metodologie de calcul a pretului la medicament care sa corespunda si sa poata fi aplicabila in toate unitatile dar fara a depasi pretul de rambursare din fond, adica sa nu se plateasca mai mult, si nici pacientul care primeste medicamentul compensat sa nu plateasca mai mult”, a explicat Mihaela Udrea.

Producatorii care nu sunt de acord cu noile preturi le pot contesta.

„Prin modificarea Ordinului 75, prin Ordinul de ministru 703, am prevazut sa avem in situatia in care producatorii nu respecta pretul conform metodologiei de calcul au posibilitatea sa il conteste si in termen de 90 de zile sa se decida care este modalitatea prin care vor sa mearga mai departe si la ce pret. Daca doresc sa mearga la pretul aprobat anterior prin ordinul de ministru atunci cu siguranta va fi comercializat in Romania si va intra in rambursare, dar nu mai mult de sase luni, dupa care, daca doresc sa se alinieze, vor merge cu 5% mai putin din pretul de producator. Pretul in Romania va fi mai mic”, conform directorului de la Politica Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din MS.

In cazul in care pacientii reclama lipsa unor medicamente din cauza noului CaNaMed, atunci autoritatile trebuie sesizate de urgenta pentru a raspunde cererilor.

„Din cunostintele noastre, nu exista bolnavi afectati de vreo lipsa din CaNaMed. Sper sa nu apara ulterior ca acesta este un proces continuu dar cu siguranta daca va apare punctual o situatie de acest gen vom raspunde de urgenta si vom incerca ca pacientii sa nu aiba lipsa medicamentelor de pe piata”, a mai spus Udrea.

De la 1 iulie, cand cele doua cataloage se vor aplica, medicamentele inovative vor fi procurate prin plata diferentei de pret dintre acestea si medicamentele generice corespunzatoare.

„Pacientii care nu vor dori sa ia medicamentul generic si vor sa il ia pe cel inovativ vor plati in plus. Aceste lucru va fi posibil chiar de la 1 iulie. Daca pacientul solicita medicamentul inovativ farmacia elibereaza medicamentul inovativ dar cu diferenta de pret, de la pretul de rambursare, pana la pretul de referinta al inovativului care este mai mare decat pretul de referinta generic”, a mai explicat Elena Udrea.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/noile-preturi-medicamente--aprobate-1-iulie_6676/

lauff lautf laurf