Imprimare

Spune-mi la ce oră te trezeşti, ca să-ţi spun cât de fidel eşti!

Spune-mi la ce oră te trezeşti, ca să-ţi spun cât de fidel eşti!

Persoanele matinale, care adoră să se trezească devreme şi să fie foarte active în primele ore ale dimineţii, prezintă o predispoziţie mai mare pentru a-şi înşela partenerii de viaţă şi pentru a adopta comportamente "mai puţin morale" după lăsarea serii, potrivit unui studiu citat de bbc.co.uk, citat de Mediafax.

Psihologii au descoperit că persoanele matinale şi cele nocturne prezintă niveluri diferite de onestitate, în funcţie de momentul zilei.

Studiul, realizat de Universitatea Harvard din Statele Unite, a descoperit o anumită legătură între alegerile etice şi ceasurile biologice ale participanţilor.

Sunita Sah, coordonatoarea analizei, spune că descoperirea are "anumite implicaţii la locurile de muncă".

Cercetătorii americani au examinat comportamentele adoptate de aproape 200 de persoane. Voluntarii participau la teste ce implicau jocuri şi rezolvarea unor probleme, fără să ştie că nivelul lor de onestitate era de fapt parametrul care îi interesa pe organizatorii studiului.

Studiului, denumit sugestiv "The Morality of Larks and Owls" ("Moralitatea ciocârliilor şi a bufniţelor"), a analizat relaţia dintre deciziile etice şi "cronotipul" participanţilor - momentul în care oamenii îşi doresc cel mai mult să doarmă sau acela în care au cel mai mare nivel de energie.

Cercetătorii au descoperit faptul că oamenii tind să fie mai oneşti atunci când programele lor de muncă se potrivesc cu cronotipurile lor. Astfel, persoanele matinale sunt "mai etice" în timpul dimineţii, iar "noctambulii" sunt mai oneşti în timpul nopţii.

Studiul a folosit recompense financiare de până la 10 dolari pentru completarea testelor înainte de expirarea termenului-limită şi o serie de concursuri cu premii insolite. Cercetătorii au monitorizat în special felul în care participanţii îşi raportau propriile rezultate.

Nivelul de "necinste" a fost cel mai ridicat atunci când oamenii se aflau în afara momentului lor preferat al zilei.

La acest studiu au participat şi cercetători de la alte universităţi americane de prestigiu - Johns Hopkins University şi University of Washington.

Citeşte şi

Sursa http://www.csid.ro/rd-12939829

lauff lautf laurf