Imprimare

Metoda contraceptivă pentru bărbaţi, eficientă, dar cu reacţii adverse

Metoda contraceptivă pentru bărbaţi, eficientă, dar cu reacţii adverse

Oamenii de ştiinţă au reuşit, în sfârşit, să creeze o injecţie pe bază de hormoni ce poate fi făcută bărbaţilor, în scopul prevenirii sarcinii la femei, cu o eficienţă de 96%, dar s-au văzut nevoiţi să întrerupă testele, deoarece subiecţii se confruntau cu tristeţe, depresie şi acnee, informează CNN.

Femeile au de unde alege atunci când vine vorba de metodele de contracepţie. Află mai multe despre diversele metode contraceptive aici! Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, 99% dintre femeile active sexual au folosit cel puţin o metodă contraceptivă între anii 2006 şi 2010.

Atât femeia, cât şi bărbatul sunt responsabili în aceeaşi măsură de o eventuală sarcină, însă nu de puţine ori „vina” cade asupra femeii, deoarece metodele contraceptive au fost gândite în special pentru sexul feminin, nu pentru cel masculin.

Acum, o nouă injecţie contraceptivă pentru bărbaţi ar putea schimba această percepţie. Dar studiile pe bărbaţi par să se „opintească” în reacţii adverse cu care femeile se confruntă dintotdeauna, cum ar fi schimbările de dispoziţie, acneea şi tristeţea.

Bărbaţii încluşi în studiu, 320 la număr, cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani, se plâng de astfel de efecte negative ale injecţiei, motiv pentru care cercetătorii sunt nevoiţi să întrerupă  cercetarea.

Injecţia, care se administreaza o dată la opt săptămâni, are în compoziţie 1.000 de miligrame de testosteron în forma sa sintetizată şi 200 de miligrame de progestin, un derivat esenţial al hormonilor feminini progesteron şi estrogen.

Potrivit medicului Seth Cohen, urolog la Centrul Medical NYU Langone, „atunci când unui bărbat i se face această injecţie, creierul lui percepe că în organism există suficient testosteron, ceea ce împiedică producţia acestui hormon de către testicule”.

„Progestinul, pe de altă parte, contribuie la această percepţie a creierului, astel încât este oprită complet producţia de testosteron şi de spermă”, a adăugat Cohen.

Deşi eficienţa injecţiei este de 96%, adică este la fel de bună precum pilula contraceptivă pentru femei, efectele ei adverse par să îi deranjeze pe participanţii la testele preliminare. Din cei 320 de subiecţi, 20 au renunţat, din cauza depresiei, acneei, durerilor musculare, libidoului crescut şi a schimbărilor de dispoziţie survenite ca urmare a administrării injecţiei.

Şi nu e singura problemă constatată: se pare că la 52 de săptămâni după renunţarea la această metodă contraceptivă, 8 bărbaţi încă nu şi-au recăpătat fertilitatea, ceea ce ridică probleme privind siguranţa metodei pe termen lung.

Cu toate acestea, peste 75% dintre participanţi susţin că ar utiliza în continuare această formă de contracepţie. O explicaţie pentru această contradicţie ar putea consta în cantitatea de testosteron pe care o primesc; acest hormon creşte nivelul energiei, ajută la creşterea masei musculare, promovează scăderea în greutatea şi contribuie la menţinerea concentrării.

Autorii studiului concluzionează că sunt necesare cercetări suplimentare în vederea perfecţionării acestei metode contraceptive pentru bărbaţi.

Sursa http://www.csid.ro/rd-15899102

lauff lautf laurf