Imprimare

Unifarm va aduce in tara citostaticele lipsa

Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania (SNOMR) a trimis o scrisoare deschisa ministrului sanatatii, Casei Nationale de Asigurari pentru Sanatate (CNAS) si Colegiului Medicilor din Romania (CMR). Documentul a fost redactat in urma intalnirii de sambata pe tema problemelor legate de medicamente specifice oncologice si circuitul acestora.

Lipsa citostaticelor de baza din protocoalele terapeutice care sunt ieftine pun probleme, sustine prof. dr. Florin Badulescu, presedintele SNOMR: "Nu trebuie sa tratam bolnavii in functie de ce avem, ci conform protocoalelor terapeutice", adaugand ca nu se respecta ghidurile de standardizare si ca, de cele mai multe ori, pacientii nu au acces la RMN, computer tomograf si PET/CT.

Specialistul a mentionat ca problemele sunt foarte grave de sapte ani, iar Programul de cancer trebuie sa insemne si profilaxie primara, secundara asa cum prevedea Ordinul 760/2003 care presupune depistarea precoce a cancerului, dar care nu este aplicat.

In scrisoarea deschisa se mentioneaza lipsa unor medicamente de pe piata farmaceutica, printre care amintim Dacarbazina, Bleomicin, Vinblastina, Dactinomicina, Tisplatin si Tamoxifen. Reprezentantii SNOMR solicita Ministerului Sanatatii si Casei Nationale reglementarea acestei probleme pentru a putea respecta protocoalele terapeutice.

Medicamentele care nu exista pe piata pot fi cumparate prin Unifarm

Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca stiu de lipsa de p piata a peste 40 de medicamente oncologice. Produsele fac parte din protocoalele terapeutice, insa sunt ieftine si nu prezinta interes pentru companiile farmaceutice pentru ca nu sunt profitabile. Ei au anuntat si o posibila solutie pentru remedierea problemei.

"Singura noastra arma in acest sens este Unifarm-ul, care are posibilitatea sa cumpere inclusiv acele medicamente care nua u autorizatie de punere pe piata, pe nevoie speciale, cu aprobarea ministrului Sanatatii. Aceasta se face si se va face si in continuare. Probabil ca trebuie sa introducem si mecanisme flux-financiar mai bune pentru Unifarma pentru achizitionarea mutl mai usor a acestor medicamente", a declarat saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, dr. Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii.

Medicii specialisti mai sustin, in scrisoare, simplificarea si flexibilizarea procedurilor de achizitie publica a produselor farmaceutice incluse in Progamul national de terapie oncologica si rezilierea contractelor cu firmele care nu isi onoreaza comenzile in timp util. Potrivit documentului, este necesara utilizarea unui soft complex unic adoptat prin lege de Ministerul Sanatatii care sa asigure confidentialitatea obigatorie a datelor si care sa cuprinda toate datele incluse in registrul national de cancer, SIUI, registrul de terapie oncologic al Casei si al altor softuri ale spitalelor pentru a evita utilizarea diverselor softuri paralele in care se introduc aceleasi date de catre medicii oncologi. Membrii SNOMR propun ca responsabilitatea softului sa apartina serviciului de statistica a unitatii medicale si ca datele sa fie inregistrate de registratori medicali angajati in cabinetele oncologice.

Totodata, membrii societatii mai cer respectarea riguroasa a criteriilor de eligibilitate privind includerea in tratamentul cu molecule si interferon, ceea ce ar face posibila desfiintarea comisiilor de la nivel caselor de asigurari de sanatate.

Lista medicamentelor oncologice care lipsesc de pe piata romaneasca poate fi descarcata AICI.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/unifarm-aduce-tara-citostaticele-lipsa_5864/

lauff lautf laurf