Imprimare

Industria farma, nivel de taxare similar cu cel din industria jocurilor de noroc

Romania pierde 18,6 miliarde de euro, adica 15% din PIB-ul din 2010 in urma conditiilor precare de sanatate. Daca starea sanatatii romanilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeana, Romania ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro, mai precis, 6% din PIB-ul din 2010.

Acesta date s-au desprins din studiul "Industria farmaceutica din Romania: principalele tendinte si impactul asupra societatii si economiei", lansat de Institutul de Prognoza Economoica din cadrul Academiei Romane, cu sprijinul filialei din Romania a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhARMA) - Local American Group.

"Argumentul industriei este ca investitia in acest sistem poate produce o crestere economica", a precizat Sorin Ionita in deschiderea conferintei de presa.

Studiul ofera o cercetare amanuntita asupra pietei farma din Romania, asupra modului in care aceasta influenteaza economia tarii si nivelul de trai al populatiei, precum si o comparatie cu modul in care aceasta industrie este structurata in alte tari.

"Pentru noi, acesta cercetare a reprezentat o adevarata provocare. Impactul trebuie corelat in mod direct cu starea de sanatate a populatiei. Iar in Romania, situatia este dramatica, dat fiind faptul ca fenomenul imbatranirii este unul timpuriu", a declarat prof. Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane.

Potrivit acestuia, industria farma din Romania a ajuns la un nivel general de taxare similar cu cel din industria jocurilor de noroc.

"Acest lucru are reprercusiuni directe asupra societatii si economiei romanesti, putand determina iesirea de pe piata a unor jucatori importanti, cu consecinte negaste atat pe plan economic, cat si pe plan social. Studiul demonstreaza inca o data ca sistemul de sanatate este subfinantat", a adaugat Lucian Albu.

Producatorii de medicamente, printre cei mai mari contribuabili la veniturile guvernamentale

Producatorii de medicamente sunt, conform cercetarii, printre cei mai mari contribuabili la veniturile guvernamentale din taxe si impozite. Mai precis, industria farma este al 23-lea mare contribuabil la veniturile guvernului dintr-un total de 103 sectoare economice.

In ceea ce priveste taxa de clawback, se pare ca singura asemanare dintre ce exista in Romania si taxa de clawback din afara este denumirea.

"Multe tari europene nu au taxa de clawback", a declarat Florentin Scarlat de la MSD Romania. "Acest mecanism este unul brutal, rudimentar. Daca politicul nu va lua in serios ceea ce se intampla, firmele mici de medicamente vor incepe sa se retraga din Romania", a tinut sa precizeze dr. Sorin Paveliu de la Societatea Romana de Farmaco-economie.

In opinia producatorilor de medicamente, o mare problema o constituie lipsa predictibilitatii. "Companiile se plang de un mediu incert, iar asta le omoara businessul", a continuat Sorin Ionita.

Un aspect important adus in discutie este revizuirea listei de medicamente compensate, ceea ce include reevaluarea unora care nu mai sunt necesare.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/industria-farma--nivel-taxare-similar-jocurilor-noroc_5865/

lauff lautf laurf