Imprimare

Citostatic gratuit, vandut pe internet

Citostaticul Tarceva, folosit pentru tratarea cancerului pulmonar si pancreatic, nu se gaseste in farmacii. Produsul este unul din medicamentele care desi fac parte din protocoalele terapeutice, lipsesc de pe piata. Potrivit puterea.ro, motivul principal pentru lipsa produsului este exportul paralel.

Mai grav este ca bolnavii au inceput sa-l comercializeze pe internet, la jumatate din pretul oficial - intre 4.000 si 5.500 de lei.

"E adevarat ca nu se gaseste medicamentul prin farmacii. Pretul lui e de 8.900 de lei. Adaosul nostru e foarte mic, undeva la 20 de lei. E decontat 100% de stat. Mare parte din cele ce se gasesc pe internet sunt medicamente false, contrafacute”, sustine Beatrice Speteanu, farmacist la farmacia Academiei, singura unde se gasesc majoritatea medicamentelor esentiale pentru tratamentul bolnavilor de cancer.

Pe de alta parte, exista diverse metode prin care medicii le elibereaza pacientilor retete false, pe pacienti decedati. Practica se datoreaza faptului ca medicamentul e foarte scump, iar profitul se imparte intre medic si cel ce ridica reteta. „S-a intamplat sa ne confruntam cu problema asta. A venit si politia sa ancheteze aceste cazuri, sa le predam reteta“, adauga farmacista.

Reprezentantii CNAS sustin ca sistemul e impecabil si nu poate fi fentat de medici si de pacienti. Mai mult, ei mentioneaza ca si-au luat masuri suplimentare de preventie. „Sistemul e electronic, iar, ca masura preventiva, prescriptiile pentru acest medicament se fac pe baza de dosar, care contine si adeverinta de asigurat a pacientului”, a declarat Dorin Ionescu, director general al CNAS.

Pe langa medicamentele care se comercializeaza virtual si retetele prescrise abuziv, pacientii ajunsi la sapa de lemn prefera sa vanda medicamentul si sa isi ajute familiile, in loc sa il foloseasca pentru a-si prelungi viata.

„E foarte important de stiut ca acest medicament nu vindeca, ci garanteaza cateva luni in plus la viata bolnavului, iar de cele mai multe ori, pentru cei saraci, care traiesc de pe o zi pe alta, e mai avantajos sa il vanda. Atunci cand gasesec medicamentul in farmacii, merg cu reteta sa il ia gratuit si il vand mai departe, fara sa tina cont de viata lor. in stadiul asta au ajuns”, explica farmacista.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/citostatic-gratuit--vandut-internet_5870/

lauff lautf laurf