Imprimare

Taxa de claw-back a adus Casei de asigurari 208 milioane lei

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a incasat din taxa claw-back, aferenta trimestrului IV al anului 2011, suma de 208 milioane de lei. Contributia a fost achitata de firmele detinatoare ale autorizatiilor de punere pe piata ale medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in programele de sanatate si in tratamentul ambulatoriu.

„Multumim tuturor companiilor farmaceutice care au achitat taxa claw-back pentru ca au inteles sa participe la un sistem care isi propune sa protejeze financiar pacientul si sa asigure accesul acestuia la tratamentul necesar", sustine intr-un comunicat de presa dr. Nicolae Lucian Duta, presedintele CNAS.

Banii vor fi folositi pentru finantarea serviciilor medicale si medicamentelor din programele nationale de sanatate, dar si a medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu.

Taxa claw-back reprezinta, insa, un motiv de nemultumire pentru producatorii de medicamente, care o considera ilegala si abuziva. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), exista riscul ca mai multe companii sa retraga acelasi medicament de pe piata. Ei au anuntat si un termen de sase luni de zile pentru realizarea unor modificari privind aceasta taxa. In caz contrar, vor trece la rationalizarea anumitor tipuri de medicamente.

"Ar putea disparea medicamente pentru aparatul cardiovascular, pentru bolile infectioase sau cele din sfera sistemului nervor central. Medicamentele de maxima urgenta nu le vom scoate niciodata din productie! In orice caz, accesul slabit al pacientilor la tratament se va accentua", declara la sfarsitul lunii februarie Dragos Damian, presedintele APMGR.

Raspunsul reprezentantilor Ministerului Sanatatii si a celor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate la nemultumirile producatorilor este ca taxa claw-back este una necesara. Cu toate acestea, ministrul Ritli a anuntat ca vor analiza punctele de vedere ale producatorilor. Mai exact, mecanismului de stabilire a pretului la medicamentele generice va fi revizuit, in asa fel incat sa fie profitabil si pentru companiile farmaceutice de profil.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/taxa-claw-back-adus-casei-asigurari-208-milioane-lei_5871/

lauff lautf laurf