Imprimare

ADMR: Nu exista un act legislativ care sa prevada termenele de plata oficiale

Romania nu are niciun act legislativ care sa prevada termenele de plata oficiale pentru medicamentele compensate, nici pentru farmacii si nici pentru spital. Din acest motiv, autoritatile isi permit sa plateasca atunci cand vor sustine presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile, , citat de Agerpres.

"Apropo de prognoza si de planuri. Este foarte dificil, pentru ca nu stim niciodata. Nu exista niste termene de plata la Ministerul Sanatatii si un secretar de stat mi-a confirmat acest lucru - nu exista niciun act legislativ astazi care sa prevada termenele de plata oficiale: cat este la farmacie, cat este la spital. Romania astazi nu are niciun act legislativ - ordin de ministru sau hotarare de Guvern sau orice altceva - care sa prevada acest lucru. Tocmai de aceea isi permit autoritatile sa plateasca atunci cand vor: pentru ca nu exista un act legislativ care sa-i oblige sa plateasca la timp. si atunci, ce prognoza sa-ti faci, pentru ca nu stii exact cand incasezi nici de la spitale, nici de la farmacii", a explicat presedintele ADMR.

In opinia lui Viorel Vasile, este foarte dificil sa fii realist in zilele noastre, mai ales din cauza amestecului factorului politic in industria farmaceutica, inca din anii '95, dar mai ales dupa 1999, cand s-a infiintat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

"Din pacate, amestecul politicului s-a produs in industria farma incepand de prin anii '95, iar dupa 1999, cand a aparut CNAS, lucrurile au devenit extrem de interesante pentru toate partidele care s-au succedat la putere, Casa fiind o banca extrem de atractiva pentru toate partidele, indiferent de culoare. Termenele de plata reprezinta principalul motiv si trebuie sa ne aducem aminte ca in anii 2001, 2002, 2003, pana prin 2004 sau 2005, la fiecare sfarsit de an, se raporta un excedent, ceea ce era foarte grav. Asta inseamna ca industria farma din anul respectiv - mi-aduc aminte ca la un moment dat au fost vreo 11.000 de miliarde excedent - industria farma din acel an nu avea nevoie de acesti bani si i-a dat inapoi la bugetul centralizat. Inacceptabil asa ceva. Evident ca valul de atunci, din acei ani, se sparge acum in acesti ani si de aceea apar toate aceste perturbari, dar mai sunt si alte cauze", a mai adaugat Viorel Vasile.

Cresterea termenelor de plata pentru medicamentele compensate reprezinta una dintre problemele majore cu care se confrunta industria farmaceutica din Romania, aceasta situatie transformand industria respectiva intr-unul dintre cei mai mari creditori ai statului roman.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/admr-exista-act-legislativ-prevada-termenele-plata-oficiale_5874/

lauff lautf laurf