CNAS ar trebui sa suporte costurile implementarii informatizarii sistemului sanitar
Introducerea prescriptiei electronice incepand cu luna iunie resupune o serie de cheltuieli din partea farmacistilor, ca si a medicilor, in ceea ce priveste tehnica de lucru. In aceste conditii, atat farmacistii, cat si medicii sustin ca autoritatile ar trebui sa suporte costurile infrastructurii necesare, respectiv cititoarele de carduri.
"Speram si noi, ca si medicii, ca acele cititoare de carduri vor fi suportate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, avand in vedere ca pana acum, din clipa in care farmaciile au fost informatizate, toate cheltuielile privind sistemul informatic au fost suportate de catre farmacisti", a declarat farm. Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.
Raspunsul sefului CNAS la cererea farmacistilor si a medicilor este ca va incerca sa faca rost de banii necesari pentru ca, atat medicii, cat si pacientii sa plateasca cat mai putin.
"Luam in considerare la ora aceasta solutii astfel incat costurile necesare finantarii cardului de sanatate si a infrastructurii, eventual, sa fie cat mai mici. Sunt discutii pe care le purtam cu toti factorii de decizie, daca putem identifica si cum, mai ales", a explicat dr. Nicolae Lucian Duta, presedintele CNAS.
Prescriptia electronica reprezinta un pas inainte in modernizarea sistemului sanitar romanesc. Ea nu va usura doar munca medicilor si farmacistilor, ci si pe cea a pacientilor. Seful CNAS a explicat si modul in care va functiona efectiv: "Medicul ii scrie in computer reteta, pacientul primesc o copie si se duce la farmacie. Cu ajutorul unui cod de bare farmacistul verifica reteta si va gasi imediat pacientul in sistemul informatic, afland daca i-a fost sau nu scrisa reteta respectiva. Cu alte cuvinte, pacientul nu se mai poate duce la farmcie cu o reteta falsa, pentru ca ea apare automat in sistem, farmacistul o vede instantaneu, elibereaza medicamentele si inchide aplicatia".
Farmacistii considera reteta lectronica un lucru bun
Reamintim ca farmacistii sustin introducerea retetei electronice. "Pentru farmacii, reteta electronica va fi salutara deoarece pentru toate erorile de prescriptie erau penalizati farmacistii prin faptul ca nu li se plateau medicamentele eliberate pe o reteta care avea erori de prescriptie. Odata cu introducerea acestei retete electronice, aceste situatii vor disparea deoarece reteta nu va mai putea fi eliberata decat daca va indeplini toate normele atat in privinta tratamentului, cat si in privinta prescrierii corecte", a mai adaugat farm. Clara Popescu.
Totodata, si reprezentantii furnizorilor privati de pe piata serviciilor informatice pentru profesionistii din domeniul ingrijirii sanatatii mizeaza pe transparenta autoritatilor publice in privinta implementarii marilor proiecte informatice. Pentru o buna desfasurare a proiectelor, este nevoie de o buna cooperare intre actorii publici si cei privati.
“Informatizarea este un mijloc eficient, insa scopul final trebuie sa ramana imbunatatirea serviciilor medicale si farmaceutice”, a declarat Petru Craciun, directorul general al companiei de cercetare de piata Cegedim si al Pharmec Healthcare Software.
Autor: Mirabela Viasu