Imprimare

Farm. Florina Bonifate: Orice farmacist adevarat este devotat profesiei sale

De doi ani de zile, farmacistul Florina Bonifate supravegheaza activitatea profesionala, etica si deontologica a 338 farmacisti si 157 farmacii din judetul Galati. A inceput sa lucreze din anul IV de facultate, iar dupa doi ani de lucru efectiv in farmacie a fost promovata ca farmacist sef. A dat tot ce a avut mai bun pentru a se ridica la inaltimea responsabilitatilor care au venit odata cu functia si nu s-a ferit niciodata de la nimic. Dupa cum ne-a marturisit, a fost mereu o luptatoare si a muncit enorm pentru a demonstra ca alegerea sa ca farmacist sef a fost una buna.

Mirabela Viasu (M.V.): Va mai amintiti de ce ati ales Facultatea de Farmacie?

Florina Bonifate (F.B.): Motivele pentru care am ales Facultatea de Farmacie tin de modul in care am fost crescuta. Putini sunt oamenii cu adevarat dedicati profesiei lor, care sa puna mai presus de orice grija pentru aproape, sa fie buni consilieri si profesionisti, dar eu am avut sansa de a o avea aproape pe mama, asistent de farmacie o viata intraga, care m-a introdus de mica in acest univers minunat, care mi-a aratat cum trebuie sa arate o farmacie, cum se vorbeste cu un pacient, cat de implicat trebuie sa fii in tot ceea ce faci.

M.V.: In ultimul an de facultate, ati lucrat efectiv intr-o farmacie si ati ajuns pentru prima oara fata in fata cu pacienti. Banuiesc ca aveati mult de lucru, ca sa nu mai vorbim ca mergeati si la facultate. Cum vi s-a parut acel prim an de munca in farmacie?

F.B.: Am inceput sa lucrez din anul IV, avand marele avantaj de a lucra la o farmacie situata la doar 5 minute distanta de facultate. Acest lucru imi permitea sa petrec mai mult timp in farmacie, facand bineinteles aceleasi activitati pe care orice incepator, fie el asistent sau student la farmacie trebuie sa le faca: aranjarea depozitului, receptia, urmarirea termenelor, etichetarea etc. Mai tarziu, cand am mai acumulat experienta, cand eram familiarizata cu medicamentele, cu produsele din farmacie, am intrat in contact si cu pacientul. Nu a fost greu, pentru ca intr-adevar imi placea ceea ce faceam. Am avut marele noroc de a fi colega cu farmacisti cu experienta, de o reala valoare profesionala si umana.

M.V.: Dupa efectiv doi ani de munca ati ocupat functia de farmacist sef. Credeti ca la acea vreme erati pregatita pentru toate responsabilitatile si obligatiile care vin odata cu aceasta functie?

F.B.: Niciodata nu esti cu adevarat pregatit pentru ceva…dar daca se intampla trebuie sa te ridici la inaltimea asteptarilor. Asa s-a intamplat si pentru mine, si, printr-un concurs de imprejurari - respectiv plecarea farmacistului sef, mi s-a propus sa o inlocuiesc. Bineinteles ca m-am simtit onorata si inspaimantata in acelasi timp de greutatea sarcinii pe care trebuia sa o duc, fiind constienta de valoarea farmaciei si de asteptarile mari carora trebuia sa le fac fata. Insa am fost intotdeauna o luptatoare si am muncit mult sa demonstrez ca alegerea mea ca farmacist sef a fost una buna.

M.V.: Imi imaginez ca ati avut un mentor, care v-a ghidat pasii in aceasta profesie. Mi-ati putea spune cateva cuvinte despre aceasta persoana, asta daca a existat?

F.B.: Asa cum am mai amintit, mama a fost cea care mi-a insuflat latura umana a profesiei, credinta ca tot ce faci trebuie sa faci cu daruire si profesionalism, ca beneficiarul tuturor eforturilor tale, pacientul, sa se poata intoarce in farmacie cu un zambet si o multumire. Au fost si farmacisti cu experienta, alaturi de care am lucrat de-a lungul timpului, si de la fiecare am “furat”ceva – placerea de a prepara, distinctia profesiei, acuratetea informatiei, necesitatea de a avea o farmacie bine aprovizionata.

M.V.: Ati lucrat trei ani in Capitala, dupa care ati plecat la Galati. Existau diferente mari intre sistemul galtean si cel din Bucuresti?

F.B.: Intr-adevar, am plecat din Bucuresti in 2005, cand s-a ivit posibilitatea de a infiinta propria farmacie, prin modificarea criteriului demografic. Daca existau diferente? Nici nu se poate compara farmacia din centrul Bucurestiului cu farmacia mica, la inceput, aflata intr-un cartier marginas al Galatiului… A fost nevoie de o perioada de acomodare…insa am avut avantajul de a avea familia aproape…am devenit o farmacie de familie.

M.V.: Va este dor de perioada in care ati lucrat in Capitala si ati mai fi dispusa sa va intoarceti sa lucrati in Bucuresti?

F.B.: Nu cred ca se mai poate pune acum problema sa ma intorc in Bucuresti; farmacia, familia, colegii, in definitiv tot ceea ce sunt acum se afla in Galati. Si, am ajuns la concluzia ca pot uneori sa fac mai mult de unde ma aflu acum decat daca eram o picatura in oceanul bucurestean.

M.V.:Dupa 8 ani de practica a profesiei de farmacist sef, puteti sa-mi spuneti ce inseamna pentru dvs aceasta functie?

F.B.: Pentru mine, a fi farmacist sef presupune profesionalism, responsabilitate, obligatia de a fi permanent informat si capacitatea de responsabilizare a colectivului din care faci parte.

M.V.: Farmacistul sef are foarte multe responsabilitati si obligatii, care nu sunt intotdeauna tocmai placute. Care ar fi avantajele acestei profesii, in opinia dvs?

F.B.: Avantajele evidente ale profesiei de farmacist sunt, fara indoiala, mediul organizat si placut in care se lucreaza, iar avantajele pe care le descoperi profesand s-ar putea identifica si cu dezavantajele – contactul permanent cu pacientul.

M.V.: In calitate de membru al consiliului de examinatori pentru ocuparea postului de farmacist sef la Spitalul de Pediatrie din Galati, cum ati descrie candidatul perfect pentru acest post?

F.B.: In calitate de Presedinte al Colegiului Farmacistilor Galati, alaturi de alti colegi, am facut parte din comisia de examinare pentru ocuparea postului de farmacist sef la respectivul spital. Candidatul ideal pentru postul de farmacist sef trebuia sa fie un farmacist primar cu experienta, care sa poata coordona activitatea unei farmacii de circuit inchis solicitanta, in care se foloseste intens receptura, iar managementul stocurilor sa fie unul performant.

M.V.: Un farmacist sef de spital ne-a marturisit ca este mult mai grea munca din circuitul inchis decat intr-o farmacie comunitara. In opinia dvs, care dintre cele doua este mai solicitanta?

F.B.: Toti colegii mei farmacisti din circuitul inchis sustin acelasi lucru…probabil ca este adevarat. Personal nu am lucrat in circuitul inchis, iar comparatia nu sunt in masura sa o fac eu. Dar orice farmacist adevarat este devotat profesiei sale, o traieste la intensitate maxima si este solicitanta pentru fiecare in parte, oriunde si-ar desfasura activitatea, in circuit inchis sau in farmacia comunitara.

M.V.: Pe langa faptul ca sunteti si presedintele Colegiului farmacistilor din Galati, sunteti si formator si evaluator pentru punerea in aplicare a Regulilor de Buna Practica Farmaceutica in farmaciile din judet. Ce presupun mai exact aceste reguli si in ce masura sunt ele respectate in judetul Galati?

F.B.: Regulile de Buna Practica Farmaceutica reprezinta reglementarile care garanteaza calitatea, eficienta si orientarea catre pacient a serviciilor farmaceutice. In 2010 ele au capatat forma actuala de act normativ, iar in 2011, a fost redactat sub sigla CFR un Manual de proceduri RBPF. Pe baza acestuia, fiecare farmacie si-a elaborat propriul set de proceduri de lucru, iar ulterior, au fost verificate in implementarea lor de catre echipe de evaluatori ai Colegiului Farmacistilor. La nivelul judetului Galati, au fost evaluate toate farmaciile comunitare si de circuit inchis. Nu s-au notat deficiente majore; s-au facut observatii unde a fost nevoie, s-a facut consilierea implementarii Regulilor si s-a asigurat respectarea acestora in fiecare farmacie evaluata.

M.V.: Daca un tanar farmacist care ar dori sa ocupe functia de farmacist sef v-ar cere un sfat, ce anume i-ati spune?

F.B.: In primul rand trebuie sa stie ce responsabilitati presupune aceasta functie, sa fie foarte bine pregatit profesional si sa fie constient ca deciziile sale afecteaza intregul colectiv de care este responsabil; si nu in ultimul rand sa iubeasca ceea ce face!

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/farm--florina-bonifate-farmacist-adevarat-devotat-profesiei_5887/

lauff lautf laurf