Imprimare

Taxa de claw-back, in forma actuala, distruge industria locala de medicamente

Taxa de claw-back, in forma actuala, distruge industria locala de medicamente, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), in cadrul dezbaterii privind noul poriect de lege a Sanatatii, organizata de Mediafax.

"Este inacceptabil sa dispara medicamente fabricate in Romania, sa nu existe niciun fel de interes al investitorilor straini - fie ei de inovatie, fie ei generici - sa reinvesteasca tehnologic in tara noastra, mai ales ca vorbim de industria farmaceutica, o industrie de varf", a explicat Dragos Damian, presedintele APMGR.

In opinia reprezentantului Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente din Romania (ARPIM), claw-backul este degrevarea statutului de tot ceea ce nu acopera bugetul.

"Prin claw-back s-a setat o limita de 5,7 miliarde peste care statul nu mai plateste. Aceasta limita a fost setata la nivelul anului 2009, adica am fost aruncati cu trei ani in urma, insemnand ca aproape toata diferenta de 25% trebuie sa o suporte producatorii. In plus, pentru ca platim la nivel de pret de farmacie - lucru incredibil, nicaieri nu se intampla asa ceva, sa platesti taxa si pe marginile distribuitorilor si farmaciilor si pe TVA, adica pe ceva ce incaseaza altcineva - impactul asupra noastra este de 40% pe venit", a precizat Sorin Popescu, sef grup comunicare ARPIM.

O parere negativa vizavi de aceasta taxa a prezentat si directorul general al companiei GlaxoSmithKline (GSK) Romania, care e de parere ca introducerea taxei clawback pe piata medicamentelor nu este sustenabila.

"Nu poti sa pui pe umerii producatorilor privati de medicamente finantarea sistemului sanitar pe termen nedefinit", a explicat Pascal Prigent, seful GSK Romania, adaugand ca "exista multa ineficienta in sistemul medical autohton, precum si multa frauda".

Pretul de producator trebuie considerat ca baza de calcul a taxei

In ceea ce priveste propunerile reprezentantilor companiilor farmaceutice la modificarea taxei, acestea raman acelasi puncte de vedere pe care le-au mai prezentat, dar care au fost ignorate de fiecare data.

"Vrem sa se considere pretul de producator ca baza de calcul a taxei, evitand astfel adaosurile distribuitorilor si ale farmaciilor si ale tva-ului. Trebuie sa existe clar o concordanta intre termenele de plata ale taxei care se platesc trimestrial si modul in care noi incasam banii, adica la 330-360 de zile, pentru ca cel putin pentru producatorii de generice si pentru investitorii industriali din Romania acest lucru ne decapitalizeaza, ne taie fluxul de numerar - si asa extrem de subtire. Vrem un claw-back diferentiat, pornind de la formularea metodei de calcul si as vrea sa insist ca atat CNAS, cat si Ministerul Sanatatii au dat o viza pozitiva pentru un claw-back diferentiat intre medicamentele inovative si generice", a mai declarat Dragos Damian.

Totodata, presedintele APMGR a explicat ca pentru anul 2012 vor ca din din totalul plafonului de medicamente compensate, 1,9 miliarde de RON sa fie alocate pentru medicamentele generice.

"Sugeram aplicarea formulei de calcul a claw-back-ului sa se faca la aceasta suma de 1,9 miliarde lei din cele 5,7 miliarde de RON cat a fost stabilit plafonul de medicamente compensate", a precizat Dragos Damian, adaugand ca taxa de claw-back trebuie sa fie o masura temporara, asa cum ea a fost gandita initial - o masura de control cu efect pana in 2014.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/taxa-claw-back--forma-actuala--distruge-industria-locala-medicamente_5890/

lauff lautf laurf