Imprimare

Medicamentele nu sunt bomboane , o campanie ARPIM cu sprijinul MS

Peste 60% dintre parinti dau medicamente copiilor fara recomandarea medicului, dupa cum arata rezultatele unui studiu efectuat de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). De altfel, studiul releva comportamentul parintilor legat de automedicatie.

Studiul este primul pas dintr-o campanie de responsabilitate sociala numita "Medicamentele nu sunt bomboane", organizata cu sprijinul Ministerului Sanatatii.

"Vrem ca oamenii sa inteleaga despre ce e vorba atunci cand se administreaza medicamente fara prescriptie medicala. Mai mult decat atat, antibioticele administrate incorect si fara a se lua in calcul sfatul specialistilor pot cauza probleme mari", a explicat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM.

O noua patologie - interactiunile medicamentoase

Conform acestuia, campania sus amintita se va desfasura in perioada aprilie - decembrie 2012, fiind adresata deopotriva parintilor si bunicilor. Studiul a mai aratat ca peste 61% dintre parinti au dat vitamine preventiv copilului, fara a lua legatura cu medicul pediatru.

"Doctorii nu se supara cand sunt sunati. Traseul este urmatorul: medicul de familie si apoi medicul specialist. In ultimii 10 ani se descrie o alta patologie - interactiunile medicamentoase, cele mai implicate organe fiind ficatul si apoi, rinichii", a declarat la conferinta de presa prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Victor Babes" din capitala.

Automedicatia este insotita de foarte multe riscuri

Peste 50% dintre cei intervievati in cadrul cercetarii au specificat ca au apelat la medicamente pentru afectiuni precum febra, tusea, nasul infundat, durerile de gat. Printre cele mai administrate medicamente fara sfatul specialistilor sunt vitaminele, suplimentele alimentare, antitusivele, antipireticele, analgezicele si antibioticele.

"Automedicatia este insotita de foarte multe riscuri, mai ales in cazul copiilor, iar faptul ca peste jumatate dintre parintii intervievati au apelat la automedicatie transforma acest fenomen intr-o problema de sanatate publica", a precizat Cristian Lutan.

Mesajul campaniei urmeaza sa ajunga la toti actorii din sistem - medici, farmacisti si pacienti. Ceea ce isi doreste ARPIM prin intermediul campaniei este ca procentul de 60% sa scada.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/medicamentele-sunt-bomboane--campanie-arpim-sprijinul-ms_5895/

lauff lautf laurf