S-a lansat manualul de combatere a discriminarii, destinat asistentilor de farmacie
Peste 507 asistenti medicali din sase judete ale tarii au participat la programul E-nursing - program de instruire in tehnologia informatiei a asistentilor medicali, in contextul informatizarii sistemului sanitar.
In cifre, 3200 de angajati ai sistemului sanitar vor obtine certificatul ECDL Start sau echivalent CNFPA. Cursurile sunt destinate asistentilor medicali generalisti, moaselor, asistentilor medicali de farmacie, opticienilor medicali, tehnicienilor dentari si tehnicienilor de aparatura medicala.
Tot in cadrul programului a avut loc si lansarea seriei de opt conferinte regionale, mai precis o ampla Campanie de informare si constientizare in vederea schimbarii atitudinii sociale si a stereotipurilor fata de grupurile vulnerabile.
In acest sens, asistentii medicali vor avea la dispozitie un manual de bune practici pentru combaterea discriminarii in sectorul de sanatate, realizat in urma unor sesiuni de lucru la care au participat 80 de asistenti medicali.
"Manualul pleaca de la doua premise. Una dintre ele tine de responsabilitatea individuala si de cea colectiva. Adica, este necesar sa ne analizam prejudecatile noi, ca actori ai sistemului, dar vorbim si de o responsabilitate la nivel de institutii, extrem de necesara. O a doua premisa de la care am pornit este aceea ca un asistent medical care este nu doar competent, ci si informat in problematica discriminarii este un cadru medical mai bun", a declarat sociologul Laura Grunberg, autorul manualului.
Manualul, construit pe axa de la teorie la practica
Manualul contine, dupa cum a precizat aceasta, informatii sintetice, fiind construit pe axa de la teorie la practica, incercand sa subsumeze informatii teoretice nevoilor practice ale celui care lucreaza in sistemul sanitar.
"Cartea contine si povesti din sistemul sanitar venite de la diferite surse - ceea ce ofera o perspectiva de ansamblu asupra sistemului sanatatii. Spre exemplu, una dintre tematicile care au stranit discutii aprinse a fost relatia medic-asistent medical, presarata cu multe picanterii", a continuat Laura Grunberg.
Manualul de bune practici va oferi teme de reflectie, dar o mai buna cunoastere a strategiilor prezente in el ii va face pe asistentii medicali sa fie cadre medicale respectate in interiorul sistemului.
Studiu si analiza privind sistemul sanitar romanesc
In cadrul programului de E-nursing au fost realizate un studiu de identificare a metodelor europene pentru imbunatarirea adaptabilitatii angajatilor din sectorul sanitar si o analiza de identificare a modelelor europene pentru imbunatatirea adaptabilitatii acestora.
Studiul a luat in calcul diferentele dintre Franta, Spania si Romania in ceea ce priveste sistemele de sanatate si a identificat o serie de probleme. Pe de alta parte, analiza a incercat sa defineasca directii de actiune viitoare, fiind inaintata si Ministerului Sanatatii.
Programul de E-nursing are un grup tinta format din 4.000 de persoane, dintre care 3000 de femei, angajati ai sistemului sanitar. Dintre acestia, 60 vor beneficia de schimburi de experienta transnationale in Irlanda si Spania pentru insusirea unor modele de buna practica in domeniul sanitar informatizat.
In Spania, asistentii medicali prescriu retete pacientilor
"In Spania, exista un program national de prescriptie pentru asistentii medicali. Acolo, asistentii medicali pot prescrie medicamente in anumite arii terapeutice, cu user si parola unde pot fi vazute inclusiv interactiunile dintre medicamente si riscurile care apar. Este un sistem laborios, dar foarte bine pus la punct", a declarat Vergilia Florea, manager de proiect.
Pana acum, asistentii care au plecat in strainatate au avut posibilitatea de a merge in unitati sanitare precum: Spitalul Clinic Universitar San Carlos, Spitalul Montprincipe Madrid, Scoala Universitara de Asistenti Medicali a Universitatii Complutense etc.
Programul este finantat din bani europeni si este organizat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si Asociatia Centrul Roman de Initiative.
Autor: Claudia Spridon