Imprimare

Farmacistii romani, pentru prima data la targul international Pharmagora

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, alaturi de farmacisti din Iasi, Bihor si Dolj, a participat, la sfarsitul lunii martie, la targul international destinat industriei farmaceutice, Pharmagora, un eveniment devenit deja o traditie si un punct de reper pentru profesionistii din domeniul farmaceutic din intreaga lume.

Evenimentul este organizat, in fiecare primavara, de peste 25 de ani, la Paris. Salonul este prilejul cel mai potrivit pentru a afla noutatile din domeniu, pentru a incheia colaborari si pentru a profita de schimbul intercultural de idei si experiente. Farmacistii romani participanti la eveniment s-au declarat incantati de ceea ce au vazut.

"O premiera interesanta! Am aflat foarte multe noutati din domeniu si am fost impresionat de robotii farmaceutici, de materialele si modelele halatelor, de mobilier si de reclamele luminoase; inca mai citesc materialele de la salon. Pe scurt, trebuie mers si anul viitor!", sustine farm. Ninel Amarioarei, din judetul Iasi.

De aceeasi parere este si farm. Edita Gritco din judul Bihor: "A fost o foarte buna ocazie de a vedea noutatile ce sunt pe piata farmaceutica in ceea ce priveste organizarea si gestionarea activitatii din farmacie, precum si noutatile aparute in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Am venit de la aceasta manifestare cu idei noi, pe care sper sa le pot pune in practica in propria farmacie”.

Au fost expuse brate robotizate care selecteaza medicamentele de pe raft, in functie de informatiile completate de farmacist in calculator si le aduc la tejghea, automate cu produse care nu necesita prescriptie si care pot fi achizitionate oricand, de oriunde. Targul a reprezentat o ocazie buna de a prezentaechipamentele si mobilierul farmaceutic care optimizeaza activitatea din farmacie, dar si aplicatiile informatice care usureaza activitatea farmacistilor.

„Ceea ce a atras atentia participantilor a fost ingenioasa etalare a produselor, de la suplimentele alimentare pana la produsele cosmetice, in concordanta cu cerintele pietei farmaceutice actuale. In plus, aceasta expozitie a fost completata de informatii de ultima ora despre produse speciale care ne intereseaza pe noi ca specialisti, care ne permit sa transmitem, la randul nostru, clientilor, date corecte”, considera farm. primar Anda Micu din judetul Dolj, adaugand ca A apreciat ideea vehiculata in cadrul intrunirilor, referitoare la pastrarea circuitului medicamentelor in farmacii. "Cu totii am fost de acord cu acest lucru, deoarece, profesionisti fiind, intelegem pericolul unei hotarari contrare".

Top noutati farmaceutice la Pharmagora

 

Mai jos sunt descrise cele mai interesante inovatii, prezentate in timpul celor trei zile de expozitie, de conferinte si dezbateri:

  • automatul pentru farmacia 24/24h cu rafturi customizabile pe dimensiunea cutiilor de medicamente. aparatul are geam antiefractie si poate fi dispus oriunde pentru acces permanent la medicamente care nu necesita prescriptie medicala sau parafarmaceutice;
  • sistemul de depozitare a medicamentelor in vrac - sistem informatizat care ambaleaza si eticheteaza produsul cu datele pacientului si modul de administrare, fara ca farmacistul sa plece in depozit, avand astfel mai mult timp pentru consilierea pacientului;
  • sistemul de receptie si depozitare a cutiilor de medicamente in functie de data expirarii si lot. in momentul cand farmacistul doreste sa elibereze un produs, sistemul, cu ajutorul softului, alege medicamentul cu termenul de expirare mai mic si il aduce la indemana farmacistului;
  • aparatul care scote pastilele, comprimatele, tabletele din folie/ambalaj pentru a putea fi depozitate in vrac; 
  • dispozitive pentru citirea codului de bare si inventariere. 

 

La editia din acest an a Pharmagora, desfasurata in intervalul 24-26 martie, au participat si reprezentanti ai companiei Pharmec Healthcare Software. Manifestarea constituie o oportunitate deosebita pentru farmacistii cu viziune, de a schimba in bine sistemul, chiar pornind de la nivel local, pentru ca Farmacistul, asa cum o spune si motto-ul Pharmagora, constituie un actor important al sistemului de sanatate („Le Pharmacien, acteur majeur du système de santé”).

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/farmacistii-romani--prima-data-targul-international-pharmagora_5900/

lauff lautf laurf