Imprimare

Decizie instanta: o subsidiara a J&J a ascuns riscurile asociate unui medicament

O subsidiara a gigantului farmaceutic Johnson & Johnson a minimalizat si a ascuns riscurile asociate medicamentului antipsihotic Risperdal. Concluzia apartine judecatorilor din Arkansas, intr-un proces de miliarde de dolari impotriva Janssen Pharmaceuticals Inc., anunta capital.ro.

Biroul procurorului general din Arkansas, Dustin McDaniel, vrea sa ceara amendarea companiei cu cel putin 1,2 miliarde de dolari pentru cele 250.000 de retete de Risperdal platite prin programul de stat Medicaid in ultimii trei ani si jumatate.

Janssen si Johnson & Johnson au pe rolul instantelor americane zeci de dosare similare. „Astazi, juratii din Arkansas au confirmat faptul ca Johnson & Johnson si Janssen Pharmaceuticals si-au mintit pacientii si doctorii deoarece tineau mai mult la profit decat la oameni“, a explicat McDaniel dupa anuntarea verdictului.

Jansen isi mentine in continuare punctul de vedere cu privire la faptul ca nu a incalcat legislatia, aratand ca pachetul cu care se distribuie medicamentul a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA). Compania poate contesta decizia instantei la Curtea Suprema din Arkansas, dar nu a anuntat inca daca va face acest lucru.

Compania americana a mai fost implicata anul trecut intr-un scandal care a vizat si medici romani. Johnson & Johnson a obtinut un profit de 3,5 milioane de dolari in perioada 2000-2007 din produsele vandute de medicii romani mituiti cu bani si excursii pentru a prescrie medicamentele produse de companie.

Compania farmaceutica a acceptat sa plateasca o amenda de 70 de milioane de dolari autoritatilor americane pentru a pune capat acuzatiilor de mituire a unor medici europeni, inclusiv din Romania, pentru a alege produsele companiei pentru pacientii lor.

Risperdal, introdus pe piata in 1994, este un medicament antipsihotic de „generatia a doua“ care a adus companiei miliarde de dolari in vanzari inainte ca versiunile generice sa devina valabile. Medicamentul este folosit pentru tratarea schizofreniei, a tulburarilor bipolare (o boala maniaco-depresiva) si a iritabilitatii la pacientii cu autism. Risperdal si alte medicamente antipsihotice similare au fost asociate cu riscul crescut de atac cerebral si moartea la pacientii varstnici cu dementa, in plus poate conduce la crize, cresterea in greutate si la diabet.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/decizie-instanta-subsidiara-jj-ascuns-riscurile-asociate-medicament_5904/

lauff lautf laurf