Imprimare

Romania - pe ultimul loc la accesul pacientilor la medicamente noi

Pacientii romani nu au mai avut acces in regim compensat la tratamente noi disponibile in Europa dupa anul 2007. Cu alte cuvinte, suntem pe ultimul loc in clasamentul european in ceea ce priveste accesul la medicamentele noi, arata studiul Patient WAIT, realizat de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) in anul 2010, care a inclus 16 tari in Uniunea Europeana.

"Din pacate, medicamentele care au fost compensate in ultimii cinci ani in Europa nu sunt compensate si in Romania. In felul acesta, se produce un decalaj considerabil intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si pacientii romani, dar si o limitare a drepturilor pacientilor la tratamente de ultima generatie. Vorbim de medicamente care sunt mai eficiente, cu mai putine efecte adverse si, per ansamblu, mai putin costisitoare. Acestea sunt atat in avantajul pacientilor, dar si al autoritatilor. Un tratament mai bun inseamna o perioada mai scurta de spitalizare, o refacere mai rapida a pacientului si implicit, o reintegrare mai usoara in familie si la locul de munca”, sustine Cristian Lutan, director executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

In momentul de fata, au trecut deja mai mult de 1800 de zile din momentul in care medicamentele noi au fost aprobate, fara ca acestea sa fi ajuns inca la pacientii romani. Prin comparatie, intre momentul aprobarii unui medicament de catre Agentia Europeana a Medicamentului si cel in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici, belgienii asteapa 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.

Peste 140 molecule si indicatii terapeutcie - pe lista de asteptare

"La nivel mondial, peste 7000 de molecule se afla in cercetare chiar in acest moment, iar anual sunt lansate 35 de medicamente noi. Pentru un pacient, cea mai importanta componenta din procesul de vindecare, dupa diagnosticare, o reprezinta accesul la medicamente noi, inovatoare. In Romania insa, la acest moment, afectiunile nou aparute sau cele care au evoluat sunt tratate cu medicamente vechi, ceea ce este in defavoarea pacientului. Medicamentele noi inseamna mai multe sperante pentru bolnavi, dar pentru ca sperantele sa isi gaseasca o finalitate este important ca accesul pacientilor la tratamente inovatoare sa devina prioritar pentru sistemul de sanatate romanesc”, a declarat Efthymios Papataxiarchis, vicepresedinte ARPIM.

Mai exact, in tara noastra, peste 140 de molecule si indicatii terapeutice noi asteapta sa fie introduse pe lista medicamentelor compensate. Majoritatea sunt destinate tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiologice, antibiotice si antivirale, dar sunt si medicamente pentru pacientii care sufera de HIV/SIDA, cu afectiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

Medicamentele originale sunt rezultatul unui proces de cercetare si dezvoltare, care dureaza in medie 10-12 ani si care necesita finantare consistenta. Anual se investesc sume din ce in ce mai mari in cercetarea si descoperirea de medicamente noi. La nivel global, in anul 2009 investitiile au fost de 95,2 miliarde de dolari.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/romania---ultimul-loc-accesul-pacientilor-medicamente_5909/

lauff lautf laurf