Imprimare

Progrese in tratamentul sclerozei multiple

Un nou medicamnet pentru tratamentul sclerozei multiple este in atentia Administratiei pentru Alimente si Medicamente din SUA si Agentiei Europene pentru Medicamente. Mai exact, FDA si EMA analizeaza cererile de autorizatii de punere pe piata pentru teriflunomida in tratamentul sclerozei multiple (SM) recidivante.

Comprimatul oral, administrat o data pe zi, este un imunomodulator cu un mecanism de actiune unic. Desi mecanismul sau de actiune nu este in totalitate inteles, cercetarile indica faptul ca teriflunomida inhiba proliferarea limfocitelor T si B activate din sistemul periferic, considerate a fi responsabile de procesele inflamatorii din cadrul sclerozei multiple, in timp ce, in general, functionarea sistemului imun se mentine normala.

Produsul inhiba selectiv si reversibil dihidroorotat dehidrogenaza (DHODH), o enzima cheie in sinteza de novo a pirimidinei, necesara limfocitelor cu diviziune rapida. Prin acest efect, limiteaza extinderea celulelor T si B activate din sangele periferic si diminueaza numarul celulelor T si B activate capabile sa migreze in sistemul nervos central (SNC). Deoarece calea de rezerva pentru sinteza pirimidinei nu este afectata de teriflunomida, limfocitele ramase isi mentin viabilitatea si raman neafectate de teriflunomida.

Teriflunomida este studiata in cadrul unui amplu program de dezvoltare clinica, cu peste 5.000 de participanti din 36 de tari. Sase studii clinice de eficacitate cu teriflunomida sunt fie finalizate, fie in curs de desfasurare, constituind unul dintre cele mai ample programe de dezvoltare clinica pentru o terapie destinata sclerozei multiple.

Pe langa studiile TEMSO si TENERE, a fost finalizat recent si studiul TOWER, un studiu de faza III, controlat placebo, pe persoane cu forme de scleroza multipla recidivanta.

Rezultatele - prezentate la Conferinta Anuala a American Academy of Neurology

Rezultate noi privind programul de dezvoltare clinica pentru teriflunomida, unul dintre cele mai ample si mai cuprinzatoare programe dezvoltate pentru terapii destinate slerozei multiple, au fost prezentate in cadrul celei de-a 64-a Conferinte Anuale a American Academy of Neurology (AAN), care a avut loc in New Orleans, in perioada 21-28 aprilie.

De asemenea, au fost impartasite specialistilor si rezultatele integrale ale studiului CARE-MS II, o comparatie intre eficacitatea alemtuzumab si Rebif in scleroza multipla. Acest studiu de faza III investigheaza efectele alemtuzumab la pacientii cu SM care au suferit recidive pe parcursul administrarii terapiei anterioare pentru SM. Cercetarea a demonstrat o reducere semnificativa statistic a ratei de recidiva la administrarea de alemtuzumab. Atat in studiul CARE-MS II, cat si CARE-MS I, alemtuzumab 12 mg a fost administrat intravenos timp de 8 zile, pe parcursul perioadei de studiu de doi ani. Primul ciclu de tratament cu alemtuzumab a fost administrat cinci zile consecutiv, in timp ce al doilea ciclu a fost administrat timp de trei zile consecutiv, 12 luni mai tarziu. Rebif 44 mcg a fost administrat prin injectie subcutanata de trei ori pe saptamana, in fiecare saptamana, pe parcursul celor doi ani ai studiului.

“Programele solide de dezvoltare ale Genzyme pentru alemtuzumab si teriflunomida au fost concepute pentru a intelege modul in care aceste terapii pot raspunde cat mai bine nevoilor terapeutice ale pacientilor cu scleroza multipla. Suntem complet dedicati obiectivului de a deveni un partener pe termen lung al pacientilor, cu scopul de a schimba in bine vietile pacientilor diagnosticati cu aceasta boala”, a declarat dr. David Meeker, presedinte si CEO al Genzyme, companie detine drepturile pentru alemtuzumab la nivel global si are responsabilitatea principala in dezvoltarea si comercializarea sa pentru tratamentul SM.

Bayer HealthCare a fost implicat impreuna cu Genzyme in dezvoltarea alemtuzumab pentru SM si are optiunea de a co-promova alemtuzumab, iar in momentul primirii aprobarii si comercializarii ar primi plati contingente din veniturile rezultate din vanzari.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/progrese-tratamentul-sclerozei-multiple_5912/

lauff lautf laurf