Imprimare

UE intareste monitorizarea efectelor adverse ale medicamentelor

Uniunea Europeana va intari monitorizarea efectelor adverse ale produselor medicale, aplicand evaluari automate din partea Bruxelles-ului in cazul unei alerte privind siguranta unui medicament in oricare din statele membre, noteaza Agerpres.

Obiectivul modificarilor la legislatia actuala a UE este de a preveni reaparitia unor cazuri precum cel al medicamentului francez impotriva diabetului Mediator (Benfluorex), care a condus la numeroase decese.

Medicamentul s-a aflat pe piata timp de peste 30 de ani si a cauzat intre 500 si 2.000 de decese, relevand limitele sistemului precedent de farmacovigilenta.

UE a decis in 2010 sa modernizeze sistemul de farmacovigilenta, noua legislatie urmand sa intre in vigoare in luna iulie a acestui an. Totusi, in urma cazului Mediator, Comisia Europeana a supus aceste reglementari unor 'teste de stres', care au aratat ca inca mai trebuie acoperite unele lipsuri.

Dupa decizia de marti, raportorul in acest dosar, eurodeputata britanica Linda McAvan (S&D), va trebui sa ajunga la un acord de prima lectura cu statele membre, urmand ca votul asupra noii propuneri legislative sa aiba loc in cadrul sesiunii plenare a PE de la 2-5 iulie de la Strasbourg.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/ue-intareste-monitorizarea-efectelor-adverse-medicamentelor_5922/

lauff lautf laurf