Din iulie farmacistii vor utiliza obligatoriu reteta electronica
Incepand cu luna viitoare, medici si farmacistii vor prescrie, respectiv vor elibera retete medicale in sistem electronic. Timp de 30 de zile, procedura va fi una optionala, ea devenind obligatorie din 1 iulie.
"Sistemul privind prescrierea electronica a retetelor este pregatit sa intre in functiune la 1 iunie. Astfel, medicii ar putea prescrie retetele in acest sistem incepand cu acesta zi, dar nu vor fi obligati. Este nevoie de o pregaire in acest sens", a declarat Dorin Ionescu, directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), citat de Mediafax.
Anuntul este facut public si de catre reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Timis. "Pentru a permite o perioada de acomodare, pana la sfarsitul anului in curs, prescrierea electronica va putea fi facuta in paralel cu metoda folosita in prezent - eliberarea retetelor medicale prin intermediul formularelor tipizate", se arata intr-un comunicat de presa al CJAS Timis.
Reamintim ca reprezentantii principalilor actori din sistemul sanitar, medicii de familie, farmacistii si pacientii, si-au exprimat sustinerea fata de implementarea acestei masuri, precum si a cardului national al asigurarilor sociale de sanatate.
Introducerea prescrierii electronice este binevenita deoarece „va contribui la cresterea transparentei sistemului, in beneficiul pacientului, dar si la usurarea activitatii farmacistilor", sustinea farm. Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, adaugand ca "reteta nu va mai fi putea fi eliberata decat daca va indeplini toate normele, atat in ceea ce priveste indicatiile terapeutice, cat si in privinta prescrierii corecte. Pana acum, farmacistii erau penalizati pentru toate erorile de prescriptie”.
Printre avantajele, amintite in luna martie de catre seful CNAS de atunci, se numara siguranta tratamentului si reducerea riscului de complicatii prin evitarea erorilor de prescriere, acuratetea informatiei, predictibilitatea consumului de medicamente si un control in utilizarea fondurilor. De asemenea, prescriptia electronica contribuie la prevenirea fraudei.
"Nu exista o evaluare obiectiva la ora actuala pentru a putea spune care este nivelul pierderilor din sistem. Ce pot sa va spun este ca am luat legatura cu Societatea Europeana care monitorizeaza fraudarea sistemului de sanatate din fiecare tara pe baza elementelor obiective din acea tara si cred ca in doua-trei saptamani vom avea o estimare de la ei", a explicat dr. Nicolae Lucian Duta, adaugand ca i se pare de bun simt ca suma sa fie undeva la doua-trei sute de milioane de euro.
Prescriptia electronica, alaturi de dosarul electronic si de cardul de sananate fac parte din "Platforma informatica a asigurarilor de sanatate". Pentru implementarea acesteia, CNAS a obtinut fonduri europene nerambursabile in valoare totala de aproximativ 40 de milioane de euro.
Cardul de sanatate va fi distribuit din luna august, urmand ca din noiembrie 2012 sa fie imparitit cu prioritate intr-un centru pilot, un judet asupra caruia autoritatile nu s-au hotarat deocamdata. Dosarul electronic al pacientului va fi implementat in 2013.
Autor: Mirabela Viasu