Imprimare

Pastilele ieftine vor disparea din farmacii incepand cu luna iunie

Pastilele ieftine vor disparea din farmacii, au anuntat astazi reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR). Motivul? Taxa de clawback, al carei cuantum este cu 30 % mai mare decat cel din anul precedent.

Plata pentru primul trimestru al anului 2012 ar trebui efectuata pe data de 25 mai anul curent, insa Dragos Damian, presedintele APMGR sustine ca achitarea taxei va duce la insolventa unor companii farmaceutice.

"Taxa pentru primul trimestru din 2012 ajunge chiar si la 30% din cifra de afaceri a producatorilor de medicamente generice. Riscurile despre care vorbeam in urma cu doua luni devin realitate. Cerem Guvernului suspendarea taxei de clawback pana la identificarea unei solutii sustenabile, care sa evite colapsul industriei farmaceutice locale si sa asigure accesul populatiei la medicamente cu preturi accesibile", a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR in cadrul unei conferinte de presa.

Companiile vor sa delisteze medicamentele de pe lista compensatelor

Conform acestuia, primii care vor suporta consecintele sunt bolnavii, avand in vedere ca unele companii farma din cadrul APMGR vor restrange productia de medicamente compensate. Efectele vor fi simtite incepand cu 1 iunie. Printre medicamentele care vor disparea se numara pastile ce trateaza afectiunile cardiovasculare, reumatice si pe cele ale aparatului respirator. La risc sunt si antibioticele ieftine.

"Vor fi companii care isi vor delista medicamentele pe care le vand de pe listele de produse compensate si gratuite. Sunt companii care au spus ca nu au bani in cont pentru genul acesta de plata, ceea ce inseamna ca intra automat in insolventa. Daca nu platim exista riscul sa vina ANAF-ul si sa ne blocheze conturile. Este o situatie extrem de grava", a continuat presedintele APMGR.

"Va trebui sa prioritizam pe care le scoatem (medicamentele, n.red.) si pe care nu. Clawbackul este pus doar pentru industria medicamentelor, or asta este din start o discriminare, intrucat sunt si alti furnizori in sanatate", a completat Dorel Tascau, managerul unei companii farma membra in APMGR.

APMGR contesta validitatea datelor venite de la CNAS

Asociatia contesta validitatea datelor, precizand ca sunt inadvertente intre declaratiile facute de companiile farma si datele de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

"Am incercat sa obtinem un audit al acestor date. Spre exemplu, suntem obligati sa platim taxa clawback pentru medicamente pe care nu le mai comercializam de patru ani in Romania. Sistemul de colectare al datelor de la CNAS este eronat", sustin reprezentantii APMGR.

In acest context, s-a solicitat interventia imediata a noului Guvern al Romaniei pentru evitarea unei situatii dezastruoase atat pentru pacienti, cat si pentru industria farmaceutica.

"Pana la identificarea unei solutii viabile, aplicarea OUG 77 si 110/2011 trebuie suspendata. Noi am dat solutii tehnice. Problema este ca in ultimul an nu a existat dialog. Speram ca noua administratie sa respecte principiile asumate atat atunci cand se afla in opozitie, cat si prin actualul program de guvernare, si sa actioneze urgent pentru resuscitarea sistemului de sanatate", a conchis Dragos Damian.

Reamintim ca una dintre prioritatile guvernului Ponta este aceea de a facilita accesul populatiei la medicamente generice. Taxa de clawback aferenta trimestrului I din 2012 a fost calculata cu putin timp inainte ca dr. Lucian Duta, fostul presedinte CNAS, sa demisioneze din functie. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a incasat din taxa clawback, aferenta trimestrului IV al anului 2011, suma de 208 milioane de lei.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/pastilele-ieftine-disparea-farmacii-incepand-luna-iunie_5928/

lauff lautf laurf