Imprimare

Sectie de peleti, unica pe piata farmaceutica romaneasca

Exista in tara noastra o sectie unica in productia de medicamente. Este vorba despre peleti, care sunt sferule utilizate la producerea medicamentelor cu eliberare prelungita. Acestea sunt introduse in procesul de fabricatie, in timpul caruia sunt acoperite prin pulverizare de mai multe si diverse straturi de substanta activa si straturi de protectie, in functie de medicamentul aflat in procesul de fabricatie. Sectia a fost inaugurata oficial, astazi, de unul dintre cei mai mari producatori locali de medicamente, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de leadership in industria farmaceutica locala.

Avantajul este ca medicamentele astfel obtinute se elibereaza treptat si controlat in organism. Este foarte important ca forma sa fie perfect sferica, tocmai pentru a elibera constant substanta activa.

"Concentratia de principiu activ se mentine constant in timp, 3-4 ore, in timp ce un comprimat elibereaza substanta activa mult mai repede. Sunt sfere de zahar, acoperite cu diferite straturi, care ajuta la eliberarea substantei active exact acolo unde este necesar", sustine Claudia Birhala, manager de calitate Zentiva Romania.

Unele sfere sunt facute si din alte substante, cum ar fi matricele de polimeri si nu neaparat din zahar. Peletii vor fi utilizati la producerea a doua medicamente: Helicid si Fokusin, care vor fi exportate in tarile unde compania este prezenta.

Laboratorul pentru controlul si eliberarea produselor beta-lactamice, lansat

De asemenea, a fost lansat si laboratorul european pentru controlul si eliberarea produselor beta-lactamice ale Grupului Sanofi. Laboratorul este certificat GMP si de ANM, astfel incat medicamentele odata validate sunt eliberate fara a mai fi nevoie de alte documente.

"Este un laborator special, pentru o categorie speciala de produse - beta-lactamice, care cuprinde cefalosporine si peniciline. Cu alte cuvinte, produse care se vor analiza, controla si care vor fi puse pe piata. In general, ele sunt aduse din afara Europei. Noi le vom controla si le vom exporta apoi in Romania si in Europa", a explicat Margareta Tanase, director Operatiuni Industriale in cadrul companiei farmaceutice.

Succesoare a Uzinei de Medicamente Bucuresti, fabrica de medicamente Zentiva este unic producator al unor marci de medicamente romanesti de referinta, cum sunt Antinevralgic, Algocalmin, Gerovital sau Dicarbocalm.

Pe portile fabricii ies anual aproximativ 50 de milioane de cutii de medicamente, distribuite atat pe piata autohtona, cat si pe piete europene importante: Germania, Marea Britanie, Franta, Elvetia, Italia, Cehia etc.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/sectie-peleti--unica-piata-farmaceutica-romaneasca_5933/

lauff lautf laurf