Imprimare

Azitromicina creste riscul de moarte subita

Azitromicina, utilizata in multe cazuri de infectii respiratorii, cutanate sau genitale, trebuie administrata cu multa precautie. Asta pentru ca cercetatorii considera ca medicamentul creste riscul de moarte subita, relateaza adevarul.ro.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Vanderbilt din SUA au analizat fisele medicale ale 540.000 de persoane cu varste intre 30 si 74 de ani tratate cu diferite tipuri de antibiotice, printre care si azitromicina, intre 1992 si 2006. Ei au constatat ca azitromicina a fost asociata cu cele mai multe cazuri de moarte subita in timpul tratamentului. In plus, rata de deces in urma administrarii de azitromicina era similara cu cea asociata cu levofloxacinul, despre care s-a demonstrat in trecut ca este periculos pentru inima.

„Folosim azitromicina pentru o varietate de infectii si abuzam teribil de ea. Aceasta pentru ca este foarte la indemana, iar pacientii sunt multumiti. Dar, sa fiu sincer, in multe dintre cazurile de infectii respiratorii, cutanate si genitale nici nu este necesara administrarea unui antibiotic", considera prof. John G. Bartlett de la Universitatea „Johns Hopkins" din SUA.
Persoanele din categoria cu cele mai mari riscuri sunt cele cu diabet, cu afectiuni cardiace cronice si cele care au suferit un infarct.

„Toate antibioticele au si efecte adverse, dar, atunci cand medicul le prescrie, el trebuie sa tina cont de mai multi factori, astfel incat in cazul fiecarui pacient, beneficiile sa depaseasca riscurile", explica prof. Wayne A. Ray, coordonatorul studiului.

Studii anterioare au demonstrat ca si eritromicina si clartromicina, doua antibiotice „inrudite" cu azitromicina, cresc riscul de moarte subita.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/azitromicina-creste-riscul-moarte-subita_5935/

lauff lautf laurf