Farmacistii sustin reteta electronica, insa anticipeaza un haos in sistem
Reteta electronica va putea fi folosita, asa cum au mai anuntat autoritatile, incepand cu 1 iunie. Astazi vor fi finalizate ultimele teste si verificari. Mai exact, va fi testata performanta sistemului prin introducerea simulatana in sistem a 10.000 de utilizatori.
"Este o simulare suficient de dura. In momentul de fata, noi estimam ca vom avea undeva in jur de 2000 de utilizatori concurenti. De aproape 4 luni de zile de cand am inceput implementarea proiectului, scopul nostru, al Ministerului Sanatatii, al CNAS, al medicilor de familie, al farmacistilor a fost sa facem schimbarea treptat. Vom incepe, intr-adevar, la 1 iunie, vom comtinua pe parcursul intregului an, astfel incat sa nu existe foarte multe impotriviri. Am testat de 3 ori sistemul, am parcurs 2000 si ceva de teste, terminam vinerea asta testarea de siguranta, am verificat fiecare regula, iar in momentul de fata noi suntem gata", a declarat Dragos Dobran, directorul departamentului eHealth in cadrul Siveco Romania.
Asadar, nu se va intra brusc in sistemul de prescriptie electronica, procesul fiind implementat treptat. Initial vor fi cooptati medicii de familie, medicii prescriptori din spitale si farmacistii.
Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) considera ca reteta era necesara, fiind un instrument mult mai complex decat o simpla evidenta contabila a medicamentelor eliberate, pe care o aveam si pana acum, intrucat decontarea lor se facea prin sistemul informatic. Acest sistem ofera diferite avantaje actorilor din sanatate.
"Reteta va fi transmisa printr-un mediu securizat in farmacii, pacientul nu va mai avea grija acelui document de hartie care se poate pierde sau poate suferi o serie de transformari, unele nu totdeauna corecte si normale. Pacientul se poate adresa oricarei farmacii. Sigur ca ne dorim sa gasim toate medicamentele de care avem nevoie la o singura farmacie, dar se poate intampla din conditii obiective ca intr-o farmacie sa nu fie disponibile toate aceste medicamente. Astfel se va putea elibera o parte din reteta, iar cealalta parte ramanand disponibila in sistem si putand fi, intr-un interval rezonabil de timp, ridicata dintr-o alta farmacie", sustine dr. Dorin Ionescu, presedintele interimar al CNAS.
Aceasta modificare a fost ceruta de toata lumea, a fost ceruta de pacienti si sustinuta de medici si chiar si de farmacisti. Desi farmacistii considera ca este bine ca un pacient sa poata sa-si ia fragmentat medicamentele, ei cred ca sistemul va crea o mare agitatie.
"E foarte bine si foarte corecta fragmentarea retetei, insa in prima faza cu siguranta se va crea un haos din care nu se va putea iesi. Asa cum se incearca acum, introducerea in galop a prescriptiei, s-ar putea ca pana la sfarsitul anului sa fim total dezamagiti. Noi stim ca in acelasi galop si entuziasm, in urma cu 3 ani, am incercat sa implementam sistemului SIUI. Si acum tragem ponoasele acestui sistem", a explicat farm. Liliana Radulescu.
Si reprezentantii companiilor farmaceutice sustin introducerea prescriptiei electronice. "In primul trimestru din 2012, consumul de medicamente a fost de 2,93miliarde lei, aproape 3 miliarde lei. Comparand cu primul trimestru din 2011 a crescut cu 21%, dar comparativ cu ultimul trimestru, a scazut cu 2%. 8,9% este prognoza de crestere a consumului de medicamente in 2012. Cu reteta electronica, la casele judetene de sanatate va disparea acea tragere de timp", a precizat Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente.
Rafila: Reteta e binevenita atata timp cat nu vor fi sincope
In opinia secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, conf.dr. Alexandru Rafila, introducerea prescriptiei electronice este un pas inainte care va permite controlul in sistem, dar trebuie sa se evite eventualele sincope care ar putea aparea.
"Trebuie sa gasim impreuna cu cei care au realizat platforma tehnica modalitatile prin care sa nu se soldeze cu intreruperi sau blocaje in eliberarea de medicamente compensate si gratuite pentru pacienti. Pacientul se asteapta sa aiba acces la servicii medicale, acces care in prezent lipseste sau este foarte dificil pentru multi dintre concetatenii nostri, dar si la medicamente compensate si gratuite, de buna calitate si fara intreruperi. Acestea pot fi realizate prin implementarea acestui sistem", a mentionat conf.dr. Alexandru Rafila.
Reteta este un instrument orientat in principal spre pacient. Impreuna cu cardul sa asigurata si dosarul electronic formeaza Platforma Informatica a Sistemului de Sanatate. Prescriptia electronica va fi foarte asemanatoare cu modelul anterior si nu ne propunem sa se schime radical. Cele doua segmente legate de activitatea de prescriere si de eliberare vor ramane intr-o forma similara pentru a usura activitatea.
Autor: Mirabela Viasu