Imprimare

Un nou medicament original in tratamentul HTA

Piata medicamentelor antihipertensive s-a imbogatit cu un nou produs original. Noul medicament este o combinatie in doze fixe de olmesartan medoxomil si amlodipina besilat si una dintre cele mai eficiente metode de scadere a tensiunii arteriale la nivel mondial.

“Potrivit studiilor existente, din grupa sartanilor, olmesartanul asigura cea mai buna complianta a pacientilor la tratament si scade cel mai mult valorile tensionale”, sustine conf.dr. Serban Balanescu, de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

Utilizarea combinatiilor in doze fixe este asociata cu o crestere cu 29% a compliantei si persistentei, comparativ cu utilizarea combinatiilor de medicamente administrate separat.

”Antagonistii receptorilor angiotensinei II (sartanii) sunt antipertensive eficiente si cu profil de siguranta favorabil. Rata de intrerupere a tratamentului in functie de clasa de medicamente antihipertensive la 100 de pacienti, corespunzatoare lor, este de peste patru ori mai mica decat in cazul diureticelor, de peste doua ori mai mica decat in cazul betablocantelor si cu 25% mai scazuta decat in cazul inhibitorilor de enzima de conversie a angiotensinei", adauga conf.dr. Serban Balanescu.

Cu noul medicament, pana la 70,7% dintre pacientii cu hipertensiune arteriala medie si severa ajung la tinta tensionala recomandata. Cu un singur comprimat, o data pe zi, se poate obtine o scadere a tensiunii arteriale de peste 45 mm Hg la pacientii dificil de controlat.

“Acest beneficiu indiscutabil se datoreaza faptului ca Sevikar combina doua antihipertensive, amlodipina si olmesartan, al caror efect cumulat este mai mare decat cel care ar fi survenit din dublarea dozei corespunzatoare unui singur antihipertensiv”, explica prof.dr. Dragos Vinereanu, seful sectiei de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

In plus, prin modul de actiune complementar al celor doua molecule din componenta sa, produsul scade cu pana la 54% edemele asociate monoterapiei cu amlodipina - una dintre cauzele pentru care pacientii renunta frecvent la tratament.

Olmesartan are un efect antihipertensiv eficient, efecte clinic dovedite de protectie vasculara (anti-aterosclerotice, antiinflamatoare, reface disfunctia endoteliala), previne aparitia microalbuminuriei la pacientii cu diabet zaharat de tip 2, oferind protectie renala. Un beneficiu suplimentar ar putea avea pacientii cu HTA si rigiditate arteriala crescuta, cum ar fi varstnicii, diabeticii, pacientii cu sindrom metabolic.

Piata medicamentelor antihipertensive s-a ridicat la 271 milioane de dolari in 2011 (195 milioane de euro), in crestere cu 11,6% fata de 2010.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/medicament-original-tratamentul-hta_5951/

lauff lautf laurf