Imprimare

CFSMR vrea desfiintarea CNAS

Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania nu este de acord cu noul proiect privind legea sanatatii. Sindicalistii au facut rost de un draft si sustin ca acesta este identic cu proiectul aparut in decembrie anul trecut. In opinia lor, noul proiect de Lege a Sanatatii ar trebui sa prevada desfiintarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si infiintarea a aproximativ 10-12 case independente.

Casele de asigurari ar trebui conduse de Adunari generale ale contribuabililor.

"Fiecare dintre aceste case publice independente va avea un numar de asigurati cuprins intre 1,5 si 2 milioane de persoane, iar coordonarea activitatii lor se va face pe baza principiului subsidiaritatii, respectiv de catre ele insele, fara intromisiunea politicului si a statului. De asemenea, finantarea caselor de sanatate publice se va realiza direct, fara ca bugetele lor sa mai treaca prin Guvern, Ministerul de Finante sau Parlament, asa cum se intampla in prezent. Concret, bugetul acestor case independente nu va face parte din Bugetul consolidat al statului", sustine dr. Dan Peretianu, vicepresedintele CFSMR.

Sindicalistii considera ca preluarea modelului olandez in realizarea legii sanitare nu este o idee tocmai buna. Ei ofera si argumente clare prin care-si sustin ideea.

"In primul an dupa infiintarea caselor de sanatate private in Olanda, contributia asiguratilor la bugetul acestor case a crescut cu 25%, apropiindu-se de pragul de 95 de euro, desi initial se situa in jurul nivelului de 70-73 de euro. Populatia Romaniei nu ar putea suporta o astfel de crestere a contributiei la asigurarile de sanatate si tocmai de aceea pledam pentru adoptarea modelului german, care functioneaza in prezent si in tari precum Israel sau Belgia", a mai adaugat dr. Peretianu.

In opinia vicepresedintelui CFSMR, autoritatile gresesc cand spun ca sistemul nu functioneaza cum trebuie. CFSMR demonteaza rand pe rand motivele invocate de autoritati referitor la nefunctionalitatea sistemului.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/cfsmr-vrea-desfiintarea-cnas_5954/

lauff lautf laurf