Imprimare

Farmacistii vor fi invatati sa utilizeze sistemul de prescriere electronic

Pentru a informa si instrui farmacistii privind utilizarea sistemului de prescriere electronica, ministrul Sanatatii a solicitat caselor de asigurari de sanatate si directiilor de sanatate publica sa organizeze sedinte de pregatire cu acestia.

"Pentru implementarea acestui proces, cunoasterea sistemului si a modului sau de functionare este esentiala. Aveti la dispozitie doua saptamani pentru a organiza aceste intalniri. In tot acest timp, vom continua evaluarea sistemului din punct de vedere tehnic si al dotarilor necesare pentru o buna functionare, astfel incat de la 1 iulie sa putem incepe implementarea", a declarat dr. Vasile Cepoi in cadrul unei videoconferinte cu reprezentatii caselor de asigurari de sanatate.

Situatii privind farmaciile care n-au acces la internet, trimise la CNAS

Fiecare judet va fi nevoit sa transmita CNAS-ului o situatie privind farmaciile care nu au acces la internet. In plus, in perioada de pregatire, autoritatile sanitare judetene au obligatia de a raporta numarul persoanelor instruite, precum si specialitatea acestora. Perioada de pregatire poate fi prelungita pentru inca o saptamana, insa numai in zonele in care este necesar.

Reamintim ca ministrul Sanatatii a solicitat in urma cu o saptamana reprezentantilor CNAS sa ii prezinte o informare urgenta referitoare la implementarea sistemului de prescriere prin reteta electronica, fiind interesat de beneficiile aduse de sistem atat medicilor si farmacistilor, cat si pacientilor.

Prescriptia electronica va fi obligatorie din 1 ianuarie 2013

Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor ar fi trebuit sa intre in functiune, cu titlu experimental, vineri, 1 iunie. Potrivit reprezentantilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reteta electronica a fost testat pentru 10.000 de conectari pe secunda, ceea ce inseamna, teoretic, 1,5 milioane de retete pe zi, in conditiile in care, potrivit datelor din SIUI, in Romania se elibereaza, lunar, 3-3,5 milioane de retete.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate preconizeaza ca utilizarea prescriptiei electronice va deveni operationala incepand cu luna iulie 2012, in timp ce modalitatea actuala de lucru va fi eliminata treptata pana la finele anului curent. Totodata, CNAS arata ca incepand cu ianuarie 2013 prescriptia electronica va deveni obligatorie pe intreg teritoriul Romaniei.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/farmacistii-invatati-utilizeze-sistemul-prescriere-electronic_5956/

lauff lautf laurf