Medicamentele false, un veritabil flagel in tarile sarace
Traficul cu medicamente false a devenit un veritabil 'flagel' in tarile sarace fara autoritati sanitare vigilente, in absenta unor instrumente eficiente de lupta impotriva acestui fenomen in dezvoltare, anunta Agerpres.
Majoritatea produse in Asia si vandute in principal in Africa, medicamentele false nu au principiu activ sau contin doze prea mici de substante, fiind de regula imitatii ale unor marci cunoscute, cu un ambalaj asemanator cu cel al produsului autentic.
"Este vorba despre un flagel care nu face decat sa se agraveze, o noua activitate a crimei organizate care se afla in urma traficului de droguri, care l-ar putea depasi", a explicat prof. Marc Gentilini, responsabil al programului de sanatate al Fundatiei Chirac, care militeaza pe acest subiect.
Vanzarea de medicamente false ar fi generat venituri de 75 de miliarde de dolari in 2010, o cifra in crestere cu 90% in decurs de cinci ani, arata datele furnizate de catre ONG-ul american Center for Medicine in the Public Interest.
Reprezentantii organizatiei americane National Crime Prevention Council sustin ca peste 10% din medicamentele vandute in lume ar fi contrafacute, cu maxime de pana la 70% in anumite tari.
Traficantii au vazut in dezvoltarea vanzarilor de medicamente si vaccinuri in tarile in curs de dezvoltare un mijloc facil, si pana in prezent fara riscuri prea mari, de a castiga multi bani, explica reprezentantii Fundatiei Chirac.