Imprimare

Cepoi: Se vor lua masuri pentru rezolvarea problemelor privind distributia citostaticelor

Ministrul Sanatatii a promis, in cadrul celei de-a doua editii a Conferintei Nationale a Pacientilor, ca citostaticele vor reveni in spitalele din Romania. Seful Sanatatii a discutat despre lipsa acestor medicamente cu seful sectiei Oncopediatrie Institutul Oncologic Bucuresti, conf.dr. Monica Dragomir, dar si cu reprezentantii asociatiilor de pacienti din domeniul oncologiei.

Ministrul Cepoi a dat asigurari ca se vor lua masuri pentru remedierea problemelor legate de distributia citostaticelor. Promisiunea ministrului a fost intarita de catre secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, conf.univ.dr. Florian Bodog.

"Finantarea se va face pe baza unei liste propusa de Ministerul Sanatatii si aprobata de Guvern, lista pe care se vor gasi toate medicamentele de care pacientii au nevoie. Ministerul Sanatatii are o politica de a aduce medicamentele pe care importatorii, datorita unor ratiuni economice, nu le mai aduc in tara. In momentul de fata se deruleaza prin UNIFARM o campanie de a aduce medicamente citostatice sau unele antibiotice, unii factori de crestere, care in momentul de fata nu se gasesc pe piata romaneasca", a explicat conf.univ.dr. Florian Bodog.

Oncopediatria romaneasca are mari probleme in ceea ce priveste accesul copiilor la investigatii moderne si in ceea ce priveste lipsa personalului medical. Asta in conditiile in care sumele care ar putea sa rezolve toate investigatiile gratuite, tot tratamentul la copil sunt infime fata de sumele care sunt vehiculate in sistemul sanitar.

De exemplu, "unul din tratamentele care se aproba prin dosarele depuse la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru cancerul de san, pentru cancerele renale valoreaza cateva mii de euro pe luna. In cancerul la copil, cateva mii de euro ar insemna tratamentul cu un medicament pe tot anul pentru toti copiii", sustine conf.univ.dr. Monica Dragomir.

Reamintim si ca problematica aprovizionarii cu medicamente din tara noastra va fi prezentata de dr. Vasile Cepoi la reuniunea ministrilor sanatatii din Uniunea Europeana care se desfasoara in perioada 21-22 iunie 2012 la Luxemburg.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/cepoi-lua-masuri-rezolvarea-problemelor-privind-distributia-citostaticelor_5966/

lauff lautf laurf