Imprimare

Ghidul Angelescu contine noutati in domeniul medicamentelor si modificarile schemelor terapeutice

Astazi a fost lansata a treia editie a Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiana, singura publicatie de acest gen din Romania. Particularitatea editiei a III-a consta in faptul ca apare dupa 7 ani de la ultima editie, noutatile in domeniul medicamentelor si modificarile schemelor terapeutice recomandate fiind numeroase. Publicatia abordeaza terapia antimicrobiana, indicatii, protocoale si alte recomandari terapeutice in tratamentul sindroamelor infectioase.

Ghidul este structurat pe 4 capitole mari: Principii generale de terapie antimicrobiana, Clase de antimicrobiene, Terapia sindroamelor infectioase, Chimioprofilaxia infectiilor.

Printre subiectele pe care medicii le pot regasi in manual se numara atitudinile corecte in fata suspiciunii de infectie, antibioticele in sarcina, antibioticele la diferiti pacienti (cu boli hepatice, renale), erori in utilizarea antibioticelor, alegerea schemei terapeutice initiale, diferite terapii ale sindroamelor infectioase.

Ghidul are 300 de pagini si costa 40 de RON

"Utilizarea excesiva a antibioticelor este principala cauza a cresterii nivelului rezistentei microbiene fata de acestea. De putin timp exista confirmari cantitative ale situatiei din Romania: consumul de antibiotice ne plaseaza azi intre primele cinci state ale Uniunii Europene, asociat cu pozitii similare in privinta rezistentei bacteriene", au declarat autorii ghidului, prezenti la eveniment.

De asemenea, la manifestare a participat si sotia prof. dr. Mircea Angelescu, dr Roxana Serban - coordonator Centru Regional - Centrul National de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile (CNPCBT) si dr. Petru Domocos - director Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale. La evenimentul de lansare au fost prezenti si reprezentanti ai Spitalului Victor Babes, Matei Bals, ai autoritatilor sanitare, medici infectionisti, medici de familie si alte specialitati medicale in care terapia antimicrobiana joaca un rol foarte important.

Ghidul de Terapie Antimicrobiana are in jur de 300 de pagini si costa 40 de RON, fiind dispoibil prin comanda pe mail la This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , dar si la standurile de carte medicala si la evenimentele de profil.

Cei mai multi romani folosesc tratamente cu antibiotice pentru raceala

Aproape un sfert dintre romani iau antibiotice de doua-trei ori pe an, iar 12% dintre acestia folosesc astfel de tratamente de circa cinci ori pe an sau chiar mai des. Ghidul de Terapie Antimicrobiana se adreseaza medicilor infectionisti si medicilor de familie in special, dar si farmacistilor si specialistilor din alte ramuri medicale.

Cei mai multi romani folosesc tratamente cu antibiotice pentru raceala (21%), infectie asociata cu durerile de dinti (18%), infectie cu durere in gat (7%), gripa (7%) sau infectii, in general (5%). In Bucuresti, 63% dintre respondenti spun ca tratamentul cu antibiotic le-a fost recomandat de catre medicul de familie si doar 9% de catre medicul specialist.

Conform OMS, 25.000 de europeni mor anual din cauza abuzului de antibiotice.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/ghidul-angelescu-contine-noutati-domeniul-medicamentelor-modificarile-schemelor-terapeutice_5967/

lauff lautf laurf