Imprimare

Utilizarea gresita a medicamentelor, prima cauza de deces in SUA

Abuzul de analgezice in Statele Unite ale Americii (SUA) a devenit principala cauza de deces, depasind chiar si accidentele rutiere. Cel putin asa arata datele Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor, agentia guvernamentala care se ocupa de monitorizarea starii de sanatate a americanilor, informeaza revista italiana Panorama, citata de Agerpres.

Datele cuprinse in raportul care analizeaza perioada cuprinsa intre 1999 si 2008 sunt socante: in 2008, victimele otravirii cu analgezice si calmante au fost in numar de 41.000 fata de 38.000 de victime ale accidentelor rutiere. Din cei 41.000, aproape toti (90%) au murit din cauza utilizarii improprii a medicamentelor si numai in 13% din cazuri a fost vorba de sinucideri, in timp ce in alte cazuri moartea a fost accidentala.

Vina revine proastei informari cu privire la utilizarea corecta a pastilelor. Din acest motiv, asigurarile de sanatate au adresat medicilor apelul de a nu mai prescrie un numar de pastile mai mare decat cel necesar in conformitate cu terapiile indicate pacientilor.

Pe de alta parte, exista si o problema de siguranta, intrucat o parte din analgezice sunt luate de dependentii de droguri aflati in simptome de sevraj, care in lipsa de bani jefuiesc farmacii. Numai in 2011 au avut loc 701 jafuri.

In acelasi timp, pe autostrazi, la distribuitorii de bauturi, cafea si sandvisuri, se vand si medicamente, de la aspirina si antipiretice la sprayuri antialergice si picaturi pentru dureri de ureche sau unguente cu antibiotice.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/utilizarea-gresita-medicamentelor--prima-cauza-deces-sua_5970/

lauff lautf laurf