Imprimare

Din 2 iulie intra in functiune reteta electronica

Medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Marius Filip, a declarat ca incepand de luni va intra in functiune sistemul de prescriere electronic. Potrivit medicului, sistemul este functional iar sperantele sunt ca in urmatoarele trei - patru luni, 40% dintre medicii prescriptori si farmacii sa utilizeze reteta electronica.

"Noul sistem ofera posibilitatea de eliberare fractionata a medicamentelor de pe o reteta, accesul mai rapid si corect al pacientului la medicatia necesara, dar si o mai obiectiva monitorizare a cheltuielilor din sistem. Sistemul informatic de prescriptie electronica este functional si poate fi folosit de catre toti medicii prescriptori si de farmacistii din toata tara incepand cu data de 2 iulie 2012. Testele pe care le-am facut in ultimele luni s-au incheiat cu succes", a declarat intr-o conferinta de presa dr. Marius Filip.

Sistem paralel de prescriere pana in ianuarie 2013

In paralel, a fost modificat si Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) pentru a putea lucra cu acest nou sistem. Reprezentantul CNAS a explicat ca nu detine o statistica clara in ceea ce priveste numarul farmaciilor si al medicilor prescriptori care si-au achiztionat softurile necesare. Cu toate acestea, medicii prescriptori au posibilitatea de a prescrie medicamente atat pe reteta electronica, cat si pe retete clasice. Insa doar pana la sfarsitul acestui an.

"Noi am pregatit oamenii, faptul ca au avut sau n-au avut interes deja nu mai tine de noi. Noi ne-am facut datoria, am pus la dispozitie softuri gratuite pentru toata lumea. Daca farmaciile nu au softul respectiv este problema lor pentru ca in aceste conditii nu pot elibera retete in sistem electronic. Pentru varianta in care nu s-au putut procura cititoarele de coduri de bare 2D au o perioada de gratie pana la 1 octombrie in care pot sa-si achizitioneze aceste cititoare, lasand o portita deschisa la inregistrarea retetelor cu serie si numar, deci manual. Dar de la 1 octombrie vom intra, si suntem foarte fermi din acest punct de vedere, pe sistemul pe care l-am programat deja si de la 1 ianuarie 2013 la fel", a tinut sa puncteze Filip.

3000 de medici, farmacisti, pacienti - instruiti privind reteta electronica

Se pare ca informatiile privind reteta electronica au ajuns la peste 3000 de participanti din intreaga tara, in diverse conferinte organizate de casele judetene de asigurari de sanatate.
Consultati AICI ghidul pentru Farmacisti

Medicamentele pot fi cumparate fractionat de la mai multe farmacii. Companiile care asigura partea tehnica sustin ca nu vor exista niciun fel de probleme in sistem. Dr. Marius Filip a facut un apel la medicii prescriptori ca sa utilizeze noua modalitate de prescriere, astfel incat sa identifice si eventualele disfunctionalitati ale sistemului, care ar putea fi remediate in timp util.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/2-iulie-intra-functiune-reteta-electronica_5972/

lauff lautf laurf