Imprimare

Contraceptia salveaza, anual, viata a 250.000 de femei

Contraceptia permite salvarea vietii a 250.000 de femei anual in intreaga lume, iar daca toate femeile ar dispune de mijloace adecvate de contraceptie numarul ar creste cu inca 100.000, arata doua studii publicate in revista medicala britanica Lancet, citata de Agerpres.

Una dintre cercetari constata ca s-au inregistrat progrese importante in tarile in curs de dezvoltare, unde contraceptia a permis reducerea mortalitatii materne cu 40% in cursul ultimilor ani. Se mentin, in schimb, probleme serioase in Africa subsahariana, unde doar 22% dintre femeile maritate sau avand o viata sexuala activa folosesc metode contraceptive, fata de 75% in tarile dezvoltate.

"Daca ar avea acces la contraceptie toate femeile din tarile in curs de dezvoltare care doresc acest lucru, numarul deceselor materne ar mai putea scadea cu 30%", se estimeaza in studiul coordonat de John Cleland, de la Scoala de Igiena si Medicina tropicala din Londra.

Numarul de vieti care ar putea fi salvate este evaluat la 104.000 pe an de catre cercetatorul Saifuddin Ahmed, intr-un alt studiu. Acesta mai indica faptul ca in fiecare an mor 3 milioane de nou-nascuti, in marea majoritatea in tari dezvoltate, din cauza complicatiilor legate de sarcina sau nastere.

Reducerea numarului de sarcini cu risc si cresterea intervalului dintre doua sarcini ar permite, de asemenea, cresterea sanselor de supravietuire ale copiilor, potrivit studiului coordonat de John Cleland.

"In tarile dezvoltate, riscul de prematuritate si greutate mica la nastere se dubleaza atunci cand conceptia intervine la mai putin de sase luni dupa o nastere, iar copiii nascuti la mai putin de doi ani dupa fratii lor mai mari au cu 60% mai multe riscuri de a muri la varste fragede decat cei nascuti dupa mai mult de doi ani", a explicat Cleland.

Cele doua studii au aparut intr-un numar special al revistei Lancet, publicat in ajunul unui summit consacrat planificarii familiale care este organizat la Londra de Fundatia Bill si Melinda Gates.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/contraceptia-salveaza--anual--viata-250-000-femei_5986/

lauff lautf laurf