Imprimare

Acord comun pentru imbunatatirea aprovizionarii cu medicamente

Romania nu este singura tara din Europa care se confrunta cu probleme in aprovizionarea cu medicamente si , in special, aprovizionarea cu citostatice. Alaturi de noi, si Polonia si Bulgaria cauta solutii pentru asigurarea continuitatii in aprovizionarea cu medicamente. Asta pentru ca medicamentele respective fie nu se mai produc, fie aprovizionarea lor se face cu disfunctionalitati deoarece nu mai exista un interes comercial din partea producatorilor sau distribuitorilor.

“In toate tarile exista disfunctionalitati privind aprovizionarea cu medicamente, generate de cauze diferite, in special de lipsa materiei prime care este asigurata de tari ca India sau China. Am convenit sa ne unim eforturile si, impreuna, sa facem demersuri pe langa producatorii de medicamente pentru rezolvarea situatiei”, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Dr. Cepoi a participat, in perioada 10-11 iulie, la reuniunea Consiliului Informal de Mediu al Uniunii Europene, organizat sub egida Presedintiei Republicii Cipru, unde a discutat cu ministrii europeni ai Sanatatii privind asigurarea cu medicamente oncologice ale unitatilor sanitare.

"Polonia este in tratative avansate cu Coreea pentru a obtine medicamente citostatice. Ne-am asociat si noi cu ei, urmeaza sa avem o intalnire si sa gasim o solutie comuna", a mai adaugat ministrul Sanatatii.

Avem nevoie de o solutie pe termen lung

Deocamdata, spitalele din tara noastra au la dispozitie medicamente oncologice, aduse prin compania nationala Unifarm, insa aceasta masura a rezolvat problema doar pe termen scurt, nu si pe termen lung.

"Problema este ca am acoperit necesarul pentru moment si noi trebuie sa gasim o solutie pe termen lung. In acest sens, avem o procedura de achizitii speciale, facuta pentru aceasta categorie de medicamente, si relatia cu niste producatori care sa ne asigure continuitatea aprovizionarii cu medicamente. Pentru asta ne-am asociat cu mai multe tari, cu Polonia, cu Bulgaria, sa achizitionam in comun pana cand se va lua o decizie la nivel european pentru rezolvarea acestei probleme. Comisia Europeana are in vedere acest lucru, dar sigur ca mecanismul este mai greoi la nivel european si cum nu avem timp sa asteptam, am luat aceasta decizie temporara", a explicat dr. Vasile Cepoi.

Ministrul Sanatatii a avut o serie de intalniri bilaterale cu ministrii Poloniei, Belgiei, Finlandei, Bulgariei si Cipru dar si cu directorul regional al OMS si cu Comisarul European. In cadrul acestora, dr. Vasile Cepoi a accentuat nevoia unui schimb de experienta privind reforma sistemului medical european, a sistemului de asigurari, dar si problema lipsei de medicamente vitale pentru anumite tratamente.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/acord-comun-imbunatatirea-aprovizionarii-medicamente_5989/

lauff lautf laurf