Imprimare

Farmacia, cele mai mari taxe de scolarizare in anul universitar 2012/2013

In anul universitar 2012 - 2013, taxele de scolarizare la universitatile de medicina si farmacie, dar si la facultatile cu profil medical din cadrul institutiilor de invatamant superior se mentin, in mare parte din cazuri, la acelasi nivel cu cele de anul trecut.

Spre exemplu, la cateva dintre UMF-uri, taxa de scolarizare la facultatile de farmacie este mai mare decat cea in cazul medicinei generale sau a medicinei dentare. O astfel de situatie se intalneste la UMF Craiova, unde candidatii care nu reusesc sa obtina un loc la fara taxa sunt nevoiti sa achite 6.000 de RON pentru primul an de studiu, in timp ce specializarile medicina si medicina dentara costa 5500 de RON in primul an de studiu.

De asemenea, cei care au optat pentru sustinerea examenului de admitere la farmacie in cadrul Universitatii Vasile Goldis din Arad vor achita 5.000 lei contravaloarea anului de studiu in conditiile in care nu reusesc sa intre pe un loc subventionat din bugetul de stat.

8.100 de RON pe an pentru farmacie la UMF Cluj

Pe de alta parte, la UMF Cluj, taxa de scolarizare pentru farmacie este de 8.100 de RON, in timp ce la UMF Targu Mures, aceasta ajunge la 8.000 RON pe an.

Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala si Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi au preferat sa pastreze taxele de scolarizare la nivelul celor din anul precedent - 6.000 de RON.

"Nu vrem ca in perioada de criza sa marim cuantumul lor si nu am facut-o de patru ani de zile. Astfel, au acces la studii in cadrul facultatilor noastre toti cei care au avut note bune la admitere dar nu au reusit sa prinda un loc bugetat", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi si presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Examenul de admitere, programat in 25 iulie 2012

Aceeasi taxa de 6.000 RON este practicata si de Facultatea de Medicina din Oradea, iar la Timisoara taxa este in valuta si anume 1.200 euro pentru anul universitar 2012/2013.

Majoritatea institutiilor de invatamant superior medical au stabilit examenul de admitere pentru 25 iulie 2012. In ceea ce priveste concurenta, se pare ca un numar foarte mare de dosare au fost depuse la universitatile cu profil medical.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/farmacia--mari-taxe-scolarizare-anul-universitar-2012-2013_5994/

lauff lautf laurf