Imprimare

Peste 12.000 de candidati sustin admiterea la medicina. La Bucuresti sunt 5 pe un loc

Marile universitati de medicina si farmacie din tara au beneficiat de peste 3.500 de locuri subventionate de bugetul de stat pentru anul universitar 2012/ 2013. Situatia actuala a sistemului sanitar romanesc si salariile mici obtinute de medicii rezidenti de la noi nu i-au speriat pe absolventii de liceu, ba din contra. Un numar de 12060 de dosare au fost depuse la sediile universitatilor cu profil din centrele universitare Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Targu Mures si Craiova.

Ca si in anii precedenti, cea mai mare concurenta va fi la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala, unde sunt aproape 5 candidati pe loc. Potrivit statisticilor oficiale ale UMF Bucuresti, 1.909 candidati au optat pentru sustinerea examenului la Facultatea de Medicina Generala, 543 au ales Facultatea de Medicina Dentara, in timp ce 446 de candidati vor sa studieze in cadrul Facultatii de Farmacie. La cea mai tanara facultate din UMF Bucuresti, Facultatea de Asistenta Medicala si Moase (FMAM), vor sustine examen de admitere 339 de candidati. Se pare ca in acest an, 26 dintre studentii medicinisti sunt olimpici si au intrat din oficiu pe locurile bugetate oferite de Facultatea de Medicina Generala.

Trei candidati pe un loc la UMF Iasi si UMF Cluj

La Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi s-au inscris 2.261 de candidati pe cele 700 de locuri bugetate, mai precis trei persoane pe un loc. Astfel, concurenta este ceva mai mica decat in anul precedent, cand la UMF Iasi s-a inregistrat cel mai mare numar de candidati care au sustinut examenul de admitere la specializarile oferite de institutia de invatamant superior. Cele mai multe solicitari din 2012 au fost pentru medicina generala, la care s-au inscris 994 de persoane. Urmatoarele specializari in top sunt medicina dentara, cu 335 de dosare depuse, respectiv farmacia cu 268 de candidaturi.

Cea de-a treia universitate cu profil medical din tara, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj a inregistrat 1.864 de candidati. Aproape jumatate dintre acestia vor sustine examenul de admitere la medicina, concurenta fiind una acerba. Pentru a obtine unul dintre cele 291 de locuri bugetate s-au inscris 940 de candidati. Interesul a fost mai scazut pentru medicina dentara, specializare la care vor da examen 152 de persoane. In schimb, pentru tehnica dentara au optat 218 candidati, in timp ce la farmacie s-au inscris 231 de persoane.

Reamintim ca incepand cu anul 2011, Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj a renuntat la locurile cu taxa pentru specializarile medicina si medicina dentara, considerand ca astfel calitatea invatamantului va spori. Totodata, taxa impusa de institutie pentru toate celelalte specializari din cadrul universitatii este de 8.100 de RON per an universitar, fiind cea mai ridicata dintre taxele practicate de institutiile cu profil medical din Romania.

2.171 de candidati inscrisi la UMF Timisoara

In centrul universitar timisorean sunt, de asemenea, trei persoane pe loc la admiterea din 25 iulie 2012. Conform statisticilor oficiale ale UMF "Victor Babes" Timisoara, si-au depus dosarele 2.171 de persoane, in timp ce Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) i-a alocat universitatii doar 580 de locuri la buget. Cea mai mare concurenta este pe locurile de la medicina generala, unde s-au inscris 1590 de persoane. La Facultatea de Medicina Dentara vor sustine examenul de admitere 339 de candidati, iar la Facultatea de Farmacie - 243.

In Timisoara, inscrierile au avut loc in perioada 16 - 20 iulie 2012. Ziua in care si-au depus candidaturile cei mai multi a fost 18 iulie, cand la sediile facultatilor au fost depuse 649 de dosare, dintre care 438 la medicina generala, 106 la medicina dentara, 85 la farmacie.

Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures a scos la concurs 465 de locuri. Peste 1.300 de candidati vor sustine maine examenul de admitere in centrul universitar amintit, concurenta fiind de aproape trei persoane pe un loc. In ceea ce priveste specializarile care au suscitat cel mai mare interes in randul candidatilor, pe primul loc se afla medicina generala (429 inscrisi la linia romana, 231 linia maghiara), urmata de medicina dentara (127 inscrisi la linia romana, 53 linia maghiara) si farmacie (62 inscrisi la linia romana, 44 linia maghiara).

168 de candidati vor sustine examenul la farmacie in Craiova

Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova a primit 1.233 de dosare de candidatura pentru cele 357 de locuri subventionate din bugetul de stat. Astfel, se poate vorbi de o concurenta de 3 candidati pe loc si in centrul universitar craiovean. Cei mai multi care vor sustine examenul de admitere au optat pentru medicina (578, n.red.). De asemenea, au fost 129 de candidaturi depuse la medicina dentara, 84 la tehnica dentara, 168 la farmacie si 201 la asistenta medicala generala. Cei mai multi candidati s-au inscris pe data de 19 iulie 2012.

Anul trecut, mediile celor care au reusit sa obtina un loc la forma bugetata au fost peste 7 in toate centrele universitare mari. In 2012, sefii universitatilor cu profil medical au luat decizia de a nu modifica taxele de scolarizare, astfel incat sa ofere posibilitatea absolventilor de liceu care vor sa studieze medicina sa o faca. 

Vom reveni cu amanunte referitoare la rezultatele obtinute de candidati in toate centrele universitare. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/12-000-candidati-sustin-admiterea-medicina--bucuresti-sunt-5-loc_5995/

lauff lautf laurf