Imprimare

EMA: Tratamentul cu calcitonina creste riscul aparitiei unui neoplasm

Medicamentele care contin calcitonina vor fi utilizate numai pentru tratamentele de scurta durata, dupa cum au decis membri Comitetului stiintific pentru Medicamente de Uz Uman al Agentiei Europene a Medicamentului. Potrvit acestora, utilizarea medicamentelor respective pe termen lung creste riscul de aparitie al neoplasmului.

Totodata, Comitetul a interzis medicilor sa mai prescrie medicamente care contin calcitonina sub forma de spray nazal in tratamentul osteoporozei. Cu toate acestea, calcitocina va fi disponibila numai sub forma de solutie injectabila si perfuzabila si trebuie utilizata numai pentru:

• prevenirea pierderii osoase acute din cauza imobilizarii brusc instalate, cu un tratament recomandat de doua saptamani si maximum patru saptamani;
• tratamentul bolii Paget la pacientii care nu raspund sau pentru care nu sunt adecvate alte tratamente, pe o perioada limitata in mod normal la trei luni;
• Hipercalcemie indusa de neoplasm.

Calcitocina, risc crescut de aparitie a neoplasmului

Tratamentul cu calcitonina trebuie limitat la cea mai scurta durata posibila de administrare si cu folosirea dozei minime eficace.

Din analiza tuturor studiilor cu calcitonina avute la dispozitie a reiesit existenta unui risc crescut de aparitie a neoplasmului. In studiile clinice de lunga durata, riscul de aparitie a neoplasmului a fost cu 0,7% pana la 2,4% mai mare la pacientii tratati cu medicamente care contin calcitonina, comparativ cu pacientii carora li s-a administrat placebo, cu rate mai mari observate in studiile cu calcitonina cu administrare intranazala.

Avand in vedere eficacitatea limitata a calcitoninei in cazul utilizarii in tratamentul osteoporozei post-menopauza pentru reducerea riscului de fracturi vertebrale, CHMP a concluzionat ca, pentru aceasta indicatie, beneficiile medicamentelor care contin calcitonina nu depasesc riscurile. Deoarece calcitonina sub forma de spray nazal se utilizeaza numai in tratamentul osteoporozei, CHMP a recomandat retragerea acestei forme.

CHMP a considerat ca raportul beneficiu-risc ramane pozitiv, dar recomanda ca tratamentul cu calcitonina sa fie administrat pe cea mai scurta perioada posibila.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/ema-tratamentul-calcitonina-creste-riscul-aparitiei-neoplasm_6003/

lauff lautf laurf