Imprimare

Producatorii acuza reducerea accesului la medicamente ieftine, iar Ministerul ii contrazice

Posibila excludere a medicamentelor cu preturi sub 10 lei din lista compensatelor ar insemna, in opinia reprezentantilor Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), "suprataxarea" indirecta a pacientilor. De asemenea, excluderea ar fi si o incalcare a programului de guvernare asumat si, pe termen mediu, ar duce la cresterea cheltuielilor bugetare.

"Efectul imediat al excluderii medicamentelor cu preturi sub 10 Ron din lista de compensate va fi pe de o parte reducerea accesului la tratament pentru pacientii cu venituri reduse, iar pe de alta parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacientii vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplata, iar statul va fi nevoit sa deconteze medicamente mai scumpe", explica Laurentiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

Pe de alta parte, conducerea Ministerului Sanatatii anunta ca informatiile prezentate de producatorii de generice sunt eronate si ca pot crea panica in randul populatiei.

"Temerea cu privire la faptul ca persoanele vulnerabile sau persoanele cu venituri reduse nu vor mai avea acces la medicamentele ieftine dar cu risc medical crescut este nejustificata, deoarece proiectul de lege prevede ca aceasta categorie de persoane sa primeasca, pe langa pachetul de servicii de baza, care cuprinde servicii cu costuri mari si un pachet social de servicii de sanatate din care fac parte si medicamentele mentionate in comunicatul APMGR", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Medicamentele cu preturi sub 10 lei - 11,4% din banii platiti de stat pentru medicamente in 2012

Producatorii de generice sustin ca medicamentele compensate cu preturi sub 10 reprezinta doar 11,4% din valoarea sumelor platite de catre stat pentru medicamente in primul semestru din 2012. In aceste conditii, impactul bugetar al acestei categorii de produse este unul redus.

In plus, in aceeasi perioada, medicamentele cu preturi sub 10 lei au reprezentat 56,2% din volumul de medicamente cu prescriptie medicala utilizate in Romania, ceea ce indica folosirea pe scara larga a produselor. Concret, reprezentantii APMGR precizeaza ca, daca in Romania se utilizeaza aproximativ 400 milioane de cutii de medicamente cu prescriptie medicala, scoaterea din lista de compensare a produselor sub 10 lei ar presupune eliminarea de la decontare a mai mult de jumatate din acestea.

"Consideram ca este necesara o abordare responsabila, in acord cu problemele de sanatate inregistrate la nivel national, in contextul in care medicamentele cu preturi sub 10 lei trateaza afectiuni foarte raspandite in Romania. Spre exemplu, pe segmentul afectiunilor cardiovasculare, Romania ocupa unul dintre primele locuri la nivelul UE - doi din trei romani mor din aceasta cauza; la fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct de miocard acut, iar unul din zece nu supravietuieste. Potrivit statisticilor, 7 milioane de romani sufera de boli cardiovasculare", a declarat Laurentiu Mihai.

Medicamentele ieftine acopera o gama larga de afectiuni

Lista medicamentele cu preturi sub 10 lei, cuprinde produse care acopera o gama larga de categorii terapeutice. Mai exact, 58,5% din antibioticele cu prescriptie medicala utilizate in Romania au preturi sub 10 ron. Cu toate acestea, ele reprezinta doar 11,6% din efortul de decontare al statului roman pentru aceasta categorie de medicamente.

De asemenea, 43,5% din medicamentele cu prescriptie medicala utilizate in Romania pentru afectiuni cardiovasculare au un pret sub 10 ron si reprezinta doar 13,7% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni. Un procent de 51,4% din medicamentele cu prescriptie medicala utilizate in Romania pentru afectiuni ale sistemul digestiv au preturi sub 10 lei si reprezinta doar 12,5% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.

70% din medicamentele cu prescriptie medicala utilizate pentru afectiuni ale sistemului nervos au preturi sub 10 ron si reprezinta doar 13,9% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni. Totodata, un procent destul de mare (80%) din produsele cu prescriptie medicala recomandate pentru afectiuni antireumatice au preturi sub 10 lei si reprezinta doar 25,1% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/producatorii-acuza-reducerea-accesului-medicamente-ieftine--ministerul-contrazice_6004/

lauff lautf laurf