Imprimare

FDA avetizeaza asupra riscului de deces dupa administrarea codeinei

Trei copii din Statele Unite ale Americii au murit dupa ce li s-a administrat un calmant. De asemenea, acelasi calmant i-a provocat unui alt copil un grav episod de criza respiratorie. Codeina le-a fost administrata micutilor dupa ce acestia au suferit interventii chirurgicale pentru indepartarea amigdalitelor si polipilor. Cazurile au ajuns in atentia Agentiei americane pentru medicamente (Food and Drug Administration = FDA).

Se pare ca efectele adverse au inceput sa se manifeste dupa o zi - doua de la inceperea tratamentului cu codeina. In acest moment, oamenii de stiinta banuiesc ca victimele, cu varsta ecuprinse intre 2 si 5 ani, ar fi facut parte din categoria asimilatorilor ultra-rapizi de codeina.

Anumite persoane asimileaza codeina mult mai repede si mai compelt decat altele. Aceasta categorie de populatie, cunoscuta drept asimilatori ultra-rapizi, este mai predispusa sa aiba niveluri mai mari de morfina in sange dupa ce li s-a administrat calmantul. Acest fapt poate conduce la supradoza si chiar deces.

Statisticile arata ca frecventa in randul populatiei a asimilatorilor ultra-rapizi este de 1-7 persoane din 100. Cu toate acestea, in anumite grupuri etnice, acest raport poate fi chiar si de 28 din 100 de persoane. Singurul mod de a sti cu certitudine daca cineva face parte din aceasta categorie este testarea genetica.

Medicii chirurgi care au realizat operatiile incercau sa trateze sindromul de apnee in somn, o boala care se manifesta prin episoade repetate de blocaj total sau partial al cailor respiratorii superioare in timpul somnului. Potrivit specialistilor, copiii au primit medicamentul in dozele prevazute in ghidurile de tratament.

"Agentia desfasoara in prezent o analiza privind efectele adverse, dar si alte informatii, pentru a vedea dca au mai existat si alte cazuri de dozaj neglijent sau cazuri de decese la copii care au luat codeina. De asemenea, se urmareste si daca aceste evenimente au avut loc in timpul tratamentului aplicat altor copii, precum calmarea durerilor post-operatorii, aparute dupa realizarea altor tipuri de operatii sau proceduri. Vom anunta populatia pe masura ce vom obtine mai multe informatii", a explicat dr. Bob Rappaport, directorul Diviziei de Anestezie, Analgezice si Produse care dau dependenta de la Centrului de Cercetare si Evaluare a Medicamentelor, din cadrul FDA.

In consecinta, recomandarile specialistilor din cadrul FDA sunt ca medicamentul trebuie administrat doar la nevoie, in caz de dureri mari si nu dupa un plan de tratament. De asemenea, medicii prescriptori trebuie sa recomande doza cea mai mica, pentru cea mai scurta perioada posibila. In plus, reprezentantii FDA sustin ca un copil nu trebuie sa ia mai mult de sase doze de codeina pe zi.

Totodata, atat medicii, cat si parintii trebuie sa fie atenti la urmatoarele simptome, in cazul in careunui copil i-a fost administrata codeina in urma unei oepratii: stare de somnolenta, confuzie, ameteala, respiratie greoaie, schimbarea culorii buzelor in albastru. In cazul in care sunt observate aceste simtome, parintii trebuie sa sune urgent la ambulanta si sa ceara ajutorul specialistilor.

Codeina se gaseste in medicamente eliberate pe baza de reteta, care trateaza durerea sau tusea. Odata ajunsa in organism, substanta este transofrmata in morfina la nivelul ficatului de catre o enzima numita cytochrome P450 isoenyme 2D6 (CYP2D6).

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/fda-avetizeaza-riscului-deces-administrarea-codeinei_6023/

lauff lautf laurf