Imprimare

Doua noi forme farmaceutice pentru un generic care trateaza infectiile

Au fost scoase pe piata de medicamente din tara noastra doua noi forme farmaceutice ale unui produs generic, folosit in tratamentul infectiilor acute si cronice. Medicamentul contine substanta activa cefaclor, un antibiotic care apartine grupului cefalosporinelor de generatia a II-a. Acest tip de antibiotice sunt asemanatoare penicilinei.

Daca pana acum medicamentul Ceclor MR se gasea sub forma de comprimate de 375 mg, acum el poate fi cumparat din farmacii si sub forma de comprimate de 500 mg cefaclor sau de 750 mg. O cutie contine cate 10 comprimate. Medicamentul se afla pe lista A de compensare, fiind compensat in procent de 90% de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Cefaclorul este indicat pentru tratamentul infectiilor determinate de microorganisme sensibile la cefaclor si care pot fi tratate cu terapie orala. Este vorba despre bronsite acute suprainfectate, bronsite cronice acutizate, pneumonii comunitare, otite medii, faringite, amigdalite, sinuzite, infectii ale rinichilor si tractului urinar inferior cu exceptia prostatitei, precum si infectii ale pielii si ale tesuturilor moi.

Ca orice medicament, produsul prezinta si cateva posibile reactii adverse, printre care amintim: diaree, greata, varsaturi, candidoza, stomatita, glosita, colita pseudomembranoasa, reactii alergice la nivelul pielii, mancarime, urticarie, eruptii la nivelul pielii, dureri si inflamatii la nivelul articulatiilor cu sau fara febra, marirea ganglionilor limfatici (intalnita rar, n. red.) si aparitia proteinelor in urina.

Potrivit prospectului aprobat de ANM in martie 2012, aceste simptome alergice apar, in general, "in timpul sau dupa al doilea ciclu de tratament cu cefaclor, mai frecvent la copii decat la adulti si scad in intensitate in cateva zile dupa oprirea tratamentului".

Cefalosporinele de generatia a II-a au un spectru antimicrobian superior

Raportul Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) si alCentrului European de Preventie si Control al Bolilor (ECDC) din 2010 arata ca peste 60% dintre tulpinile de Klebsiella pneumoniae prezente in tara noastra sunt rezistente la cefalosporine de generatia a III-a si in jur de 50% dintre tulpinile de Streptococcus pneumoniae sunt rezistente la macrolide. In schimb, cefalosporinele de generatia a II-a au un spectru antimicrobian superior altor antibiotice, fiind active pe germenii cel mai frecvent implicati in infectiile de tract respirator superior si inferior. Totodata, acestea scad si riscul aparitiei rezistentei bacteriene, dar si riscul aparitiei complicatiilor.

Susceptibilitatea la cefaclor a germenilor cel mai frecvent implicati in infectiile respiratorii se mentine ridicata: 95% Haemophilus influenzae, 98,6% Streptococcus pneumoniae si 98,1% Moraxella catarrhalis. Cum cefaclor are o eficacitate clinica de peste 90%, medicamentele care il contin sunt o alegere buna ca tratament de prima intentie in infectiile respiratorii.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/doua-forme-farmaceutice-generic-trateaza-infectiile_6024/

lauff lautf laurf