Antibioticele, luate in primele luni de viata, favorizeaza obezitatea
Administrarea de antibiotice copiilor sub sase luni ar putea favoriza, mai tarziu, obezitatea, arata un studiu aparut in "International Journal of Obesity", relateaza Agerpres.
"Se crede de obicei ca obezitatea este un fapt datorat in mare parte unui regim alimentar nesanatos si lipsei de miscare, dat tot mai multe studii demonstreaza ca lucrurile sunt mai complicate. Microbii prezenti in intestine ar putea juca un rol important in felul in care abordam caloriile. Expunerea la antibiotice, mai ales la o varsta foarte frageda, ar putea distruge anumite bacterii care influenteaza felul in care asimilam hrana in corp - si care, altfel, ne-ar face sa ramanem slabi", sustine Leonardo Trasande, de la Facultatea de Medicina a Universitatii New York, coautor al studiului.
Oamenii de stiinta au analizat utilizarea antibioticelor la 11.532 copii nascuti la Avon (Marea Britanie), intre 1991 si 1992. Ei au descoperit ca bebelusii carora li se administrasera antibiotice in primele cinci luni de viata cantareau mai mult decat ceilalti copii. Diferenta de greutate era mica intre 10 si 20 de luni, insa a crescut ulterior. La trei ani si doua luni, copiii care luasera antibiotice cand erau bebelusi prezentau un risc mai mare cu 22% de a devenisupraponderali.
In schimb, copiii care luasera antibiotice dupa varsta de cinci luni nu prezentau diferente semnificative de greutate fata de ceilalti.
"Crescatorii de animale stiu de multa vreme ca antibioticele sunt bune sa faca vaci mai mari, care pot fi vandute apoi in castig. Chiar daca trebuie sa mai facem cercetari pentru a ne confirma descoperirile, acest studiu, desfasurat cu multa seriozitate, sugereaza faptul ca antibioticele influenteaza luarea in greutate, indeosebi la copii", a conchis Jan Blustein, cercetator la universitatea mentionata.