Producatorii de generice resping noua formula de taxa clawback
Taxa clawback a fost modificata. Ordonanta privind revizuirea cuantumului acestei taxe a fost aprobata de catre guvernul Ponta in sedinta de joi, 23 august.
"Am avut multiple intalniri cu producatorii de medicamente, cu importatorii, cu cei care comercializeaza si am ajuns la o intelegere rezonabila, spunem noi, atat pentru dumnealor, cat si pentru sistemul sanitar, cat si pentru bugetul statului, implicit bugetul sanatatii, in sensul ca se vor plati si datoriile pentru ca, in contabilitatea agentilor economici respectivi datoriile sunt inscrise dar nu au fost achitate pentru ca, spuneau dumnealor, nu s-a inteles bine litera si spiritul legislatiei in domeniu. Acum, noi am clarificat-o", a declarat Florin Georgescu, ministrul Finantelor Publice, la finalul sedintei de Guvern.
Potrivit lui Georgescu, taxa "a fost revizuita in jos, de la 30 si ceva la suta, la 20 si ceva la suta".
"Se modifica si acea formula, dupa care se calculeaza aceasta taxa, cat la suta intra in calcul cota de piata, cat la suta intra in calcul cresterea cotei de piata, cresterea vanzarilor si asa mai departe, cat la suta sunt medicamentele generice mai ieftine, cele originale mai scumpe. E o intreaga filozofie si aici. Am invatat si noi si lectia asta, ne-am pregatit temele si zicem noi ca am rezolvat-o de o maniera rezonabila pentru toate partile", a explicat ministrul Finantelor Publice, adaugand ca "se vor fluidiza si circuitele comerciale, deci medicamentele vor circula mai bine pe zona comercianti, spitale, pacienti si asa mai departe, si circuitele financiare, si anume plata catre acestia a sumelor cuvenite".
Noua taxa clawback ii nemultumeste pe producatorii de generice
Pe de alta parte, reprezentantii producatorilor de medicamente generice din Romania nu sunt asa multumiti cum crede ministrul Finantelor Publice. Producatorii de generice resping noua formula de taxa clawback pentru faptul ca reprezinta, in continuare, o povara fiscala prea mare si inechitabila pentru sectorul de medicamente generice.
"Noua varianta de taxa clawback ignora propunerile transmise de producatorii de medicamente generice, iar reducerea accesului populatiei la medicamente cu pret accesibil si distrugerea industriei farmaceutice locale este inevitabila. Guvernul continua sa nu isi respecte angajamentele asumate prin programul de guvernare de sprijinire a industriei de medicamente generice, ci dimpotriva dezavantajeaza din nou acest sector prin noua forma a taxei clawback. Noua ordonanta aduce retroactiv o obligatie noua de plata, pentru Q 4 /2009. Astfel, sunt instituite penalitati pentru neplata taxei pentru Q4/ 2009, in conditiile in care conform Normelor de aplicare ale legii nr. 95/2006 (prima versiune a taxei clawback), plata contributiei clawback se aplica incepand cu Q1 /2010", a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
Reprezentantii pacientilor sustin punctul de vedere al producatorilor si cer Guvernului "sa ia masuri rapide pentru ca in Romania tot mai multe persoane mor din lipsa medicamentelor, pe care nu isi mai permit sa le cumpere".
"Taxa clawback a creat deja multe probleme pentru pacientii din Romania, in conditiile in care mai multe medicamente au disparut de pe piata. Consideram ca taxa clawback este aplicata in mod inechitabil, ajungand sa pedepseasca in final tot pacientul, prin delistarea medicamentelor ieftine si limitarea accesului la tratament", sustine Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).
Medicamentele generice reprezinta, in volum, doua treimi din tratamentele utilizate in prezent de pacientii din Romania, insa cheltuielile corespunzatoare acestor tratamente reprezinta sub 30% din volumul total anual de medicamente compensate si gratuite.
Totodata, membrii APMGR sustin ca producatorii de medicamente cu pret accesibil resimt mult mai puternic impactul negativ al taxei clawback in conditiile in care aceasta include si marjele distribuitorilor si farmaciilor. Intrucat marjele practicate in acest moment reprezinta insumat 38% din pretul de raft al medicamentelor generice, producatorii platesc in mod injust sume mult mai mari sub forma taxei clawback, precizeaza reprezentantii APMGR.
Companiile membre APMGR sustin urmatoarele principii in construirea unei taxe clawback sustenabile de catre industrie:
- o noua forma a taxei clawback care sa excluda din calcul medicamentele cu pretul de producator sub 30 RON. Productia de medicamente cu pret de producator sub 30 RON risca sa fie sistata intrucat devine nerentabila dupa plata taxei clawback, iar nicio companie nu accepta sa produca in pierdere pe termen mediu si lung;
- baza de calcul a taxei trebuie sa fie pretul de vanzare al producatorului, nu pretul care sa includa adaosurile comerciale ale altor agenti economici;
- suma de referinta folosita la calcularea taxei trebuie sa fie consumul real de medicamente compensate si gratuite din anul anterior;
- termenele de plata trebuie sa fie corelate cu termenele de decontare.
Taxa de clawback a stranit probleme inca din anul 2009, cand autoritatile si-au anuntat interesul de a implementa aceasta masura.
Autor: Mirabela Viasu