Imprimare

Eficienta vaccinului ce reduce aparitia verucilor genitale, confirmata de noi studii

In cadrul congresului Eurogin, cel mai important la nivel european dedicat bolilor care au avut legatura cu HPV, au fost prezentate beneficiile vaccinului Gardasil.

La eveniment au fost discutate trei studii cu privire la activitatea echipelor stiintifice europene care au colaborat cu sistemele locale de sanatate pentru a studia impactul vaccinarii impotriva HPV, in Germania, Belgia si Suedia. Studiile au demonstrat ca vaccinarea impotriva HPV cu vaccinul amintit este eficace si reduce incidenta de veruci genitale in randul femeilor tinere. Siguranta vaccinului a fost demonstrata si de alte doua studii derulate in Franta si Suedia/Danemarca.

Potrivit unei echipe de cercetatori de la Institutul German de Epidemiologie si de Prevenire (BIPS), incidenta verucilor genitale in Germania a scazut cu 23%, la fetele tinere cu varsta de 15 – 19 ani, dupa introducerea vaccinarii HPV. Cifrele arata ca peste 30% din fetele cu varsta intre 12-17 ani din populatia aflata in studiu a primit in 2008 cel putin o doza de vaccin.

Pe de alta parte, in Belgia, un studiu retrospectiv observational a constatat ca femeile tinere care au fost vaccinate au aratat o scadere semnificativa a incidentei verucilor genitale, comparativ cu cele care nu au fost vaccinate sau au fost vaccinate cu vaccin bivalent. Riscul in cazul celor din urma a fost de opt ori mai mare de a dezvolta veruci genitale comparativ cu cele aflate in prima categorie.

In Suedia, un studiu national in populatia de risc a estimat ca 4300 dintre cazurile de veruci genitale au fost evitate in fiecare an in perioada 2006 - 2010, ca urmare a vaccinarii HPV. Suedia a condus vaccinarea oportunista incepand cu 2006, rezultatul fiind vaccinarea a aproape 124.000 de femei (2006-2010). Suedia subventioneaza vaccinarea fetelor cu varsta cuprinsa intre 13-17 ani si rata de acoperire a vaccinului a fost de 25-33% in acea perioada.

Cel mai amanuntit studiu de siguranta pentru HPV efectuat in Suedia si Danemarca a demonstat ca nu a existat niciun risc din punct de vedere neurologic, tromboembolic sau autoimun la femeile vaccinate impotriva HPV.

Studiile clinice pentru Gardasil au inclus peste 25.000 de adolescenti si adulti, in aproape 40 de tari.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/eficienta-vaccinului-reduce-aparitia-verucilor-genitale--confirmata-studii_6031/

lauff lautf laurf