Vaccinarea, cea mai eficienta metoda impotriva bolilor infectioase la copii
Statisticile arata ca 70% dintre mame aleg sa isi imunizeze copilul apeland la schema nationala de vaccinare. Cu toate acestea, numai in 2011 numarul de cazuri noi de varicela a crescut cu 44% fata de 2010.
Pentru a preintampina izbucnirea unor epidemii, Societatea Romana de Pediatrie recomanda vaccinarea ca fiind cea mai eficienta metoda de protejare a copiilor impotriva acestei boli.
"Faptul ca un vaccin, asa cum este cel impotriva varicelei, este optional, nu inseamna ca acesta este mai putin eficient sau ca boala este nesemnificativa. Exista o limita pe care sistemul de sanatate o poate suporta, insa parintii nu trebuie sa se bazeze doar pe aceasta, ci sa caute sa isi protejeze copiii si mai bine. Vaccinarea este o investitie in sanatate", a declarat prof. dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.
Tarile care au inclus vaccinul impotriva varicelei in programele nationale de imunizare sunt Canada, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Grecia, Germania, Italia, Australia, Israel, Arabia Saudita, Koreea etc.
"Efortul de a face un vaccin la timp inseamna atat siguranta copilului in fata bolilor infectioase, evitarea unor complicatii care pot aparea in urma contactarii bolii, cat si siguranta altor membri ai familiei", a continuat prof. dr. Marin Burlea.
Ghid cu recomandari de vaccinare pentru medici
In luna iunie 2012, in cadrul campaniei "Sa protejam impreuna copilaria", demarata de Societatea Romana de Pediatrie, a fost lansat primul ghid practic cu recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania, adresat cadrelor medicale.
Documentul este util intrucat contine informatii despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, fiind considerat un suport real, cu argumente.
Autor: Claudia Spridon